De perfect gebreide haarband voor koude dagen

Bij de H&M koop je voor nog geen drie euro (wel in de sale dan) een warme haarband of muts. Dat is geen geld, en voor veel mensen een mooi ‘koopje’. Maar is zo’n koopje wel ‘duurzaam’? Jaja, je komt dat woord te pas en te onpas tegen. En als je alles goed tot je door laat dringen, kan je eigenlijk niets meer kopen. Van vliegschaamte, sproeischaamte tot vleesschaamte, eigenlijk kun je dat allemaal wel onder milieuschaamte scharen.

In je eentje krijg je niet het hele probleem opgelost, maar je kan af en toe wel een bijdrage leveren, zoals je eigen kleding maken.

Zelf kleding maken
Vanaf het moment dat ik ben begonnen met breien, besefte ik opeens hoeveel werk het is om een kledingstuk alleen al te maken. Nou gaat het meeste tegenwoordig wel met machines, maar echt handwerk… Dat kost tijd! Ik ben dus anders gaan kijken naar kleding kopen en dragen.

Naast dat breien heel ontspannend is, je kan het eigenlijk wel vergelijken met yoga, heb je aan het einde van de rit een mooie muts, sjaal of trui. Op dat moment besef je ook hoeveel tijd het heeft gekost om zoiets te maken, dus gooi je het ook niet zomaar weg. Of draag je het ook niet ‘maar’ drie keer.

Simpel
Okay toegegeven, een mooi patroon vinden kost wel tijd, want heel veel mensen die breien zoeken een uitdaging en maken, in mijn ogen, niet iets wat ik zou dragen. Ik hou van simpele kleding. Je-weet-wel zo’n trui die je over tien jaar nog kan dragen.

Door op zoek te gaan, heb ik uiteindelijk via Instagram een paar accounts gevonden die mooie patronen aanbieden (daar vertel ik snel in een ander artikel meer over). Voor het patroon moet je betalen, maar dat is meer dan de moeite waard. Ook heb ik een aantal gratis patronen gevonden, en heb daar uiteindelijk mijn eigen draai aangegeven. Zoals deze mooie gebreide haarband.

Ik ben zelf ook aan het ontwerpen geslagen, en zal niet al mijn patronen gratis gaan aanbieden, maar dit patroon, deel ik graag:

De Life Stuff warme haarband:
* You will find the pattern in English below 

Wat heb je nodig?
1 bol 100 % superwash wool (ze bieden steeds andere kleuren aan, dus stap af en toe bij ze binnen om te kijken welke kleuren er zijn) van Søstrene Grene. Deze winkel kun je vinden in onder andere Maastricht.

Afmetingen: 18 steken per 10 cm/ 30 naalden per 10 cm.

Ik heb gekozen voor een 5,5 mm rondbreinaald.

Zo doe je het:
Je zet 24 steken met de long tail cast on (via YouTube vind je veel filmpjes hoe je dit moet doen)

Zorg er wel voor dat je dit los doet. Bij een rondbreinaald kun je ervoor kiezen om de steken om de twee naalden op te zetten. Op het moment dat je klaar bent met opzetten, trek je een naald weg, zodat de steken die je hebt opgezet op een van de naalden staan.

Rij 1: *sla de draad over de naald waar je steken opstaan, schuif vervolgens het omgeslagen draad en de eerste steken naar de eerste naald (purlwise, oftewel averecht overzetten), vervolgens brei je twee steken samen.* Dit *-* herhaal je tot het einde van je naald. Je eindigt de rij met twee stuks samenbreien.

Rij 2: *sla de draad over de naald waar je steken opstaan, schuif vervolgens het omgeslagen draad en de eerste steek naar de eerste naald (purlwise, oftewel averecht overzetten), vervolgens brei de twee steken die om elkaar heen zitten.* Dit *-* herhaal je tot het einde van de naald.

Rij 2 herhaal je tot je haarband tussen 50 cm en 57 cm (het advies is wel om je hoofd te meten) lang is. In de breedte is de haarband zo’n 13 cm.

Vervolgens kant (bind off) je af losjes. De gebreide steek, brei je en de averecht steek brei je op de averechte manier. Tijdens het afkanten brei je dus niet meer samen. Per keer heb je dus twee steken op je rechternaald staan en laat de achterste steek vallen over de eerste. Als je precies wil weten hoe je moet afkanten, dan raad ik je aan om dit even op te zoeken op YouTube. Klaar? Je moet ongeveer het draad afknippen na 30/40 cm. Dit draad heb je nodig om straks de haarband aan elkaar te naaien.

Om een mooie twist te maken: leg de haarband voor je en vouw het samen in de breedte. Kijk even welke kant je het mooist is, en zorg dat je deze ziet. Breng de uiteinden bij elkaar, vervolgens draai je een van de uiteinde 180 graden. Dan maak je een sandwich van de uiteinden. Je ziet dan ook de vier lagen in elkaar geschoven. Deze naai aan elkaar met het draad dat is overgebleven van je afkanten.

Klaar! Daarna is het aan te raden om de haarband te wassen en te laten drogen. Let wel goed op of het garen hiervoor geschikt is.

Lees ook: Slow Fashion Season: maak deze beige muts zelf

Pattern in English:

Pattern in English: Warm headband

Yarn: 50 gr —> 100 % superwash wool by Søstrene Grene

Needles: 5,5 mm

Cast on 24 stitches with the long tail cast on.

Row 1: *Yarn over,  slip 1 stitch purlwise, knit 2 together*,  repeat from * to * until the end of the row.

Row 2: *Yarn over, slip 1 stitch purlwise, knit yarn over and the slipped stitch together*, repeat from * to * until the end of the row.

Work row 2 for 50 cm to 57 cm (19.5″) your desired length.

Bind off loosely. You have to purl the first stitch, after that purl the yarn over. Insert the left needle into the first stitch and bring it over the first stitch. (You have to purl the purl stitch and knit the knit stitch). On YouTube you will find more video’s about binding off.

Leave a tail for about 30 to 40 cm.

Twist: 

Lie the band horizontally the right side up (the right and wrong sides look identical, so just chose the one you like better).

Fold the headband in half. Bring the edges together, twist one for 180 decrease, make a sandwich, you will see that you have 4 layers, use the yarn from the bind off to seam them together.

Please follow and like us: