Slow Fashion Season: maak deze beige muts zelf

Een muts breien is voor een beginnende breier een leuk project. Het neemt niet heel veel tijd in beslag en je hebt veel mogelijkheden. Van een babymuts, beige muts tot een beanie. Genoeg keus dus. Daarnaast hoef je dus geen muts meer te kopen bij bijvoorbeeld een H&M of Zara. Je kiest voor slow fashion. Je bent milieubewuster bezig. De mode-industrie schijnt namelijk een van de vervuilendste industrieën ter wereld te zijn.

Daarnaast ben je geneigd om je eigen gemaakte muts vaker te dragen en misschien wel meerdere seizoenen, want je weet hoeveel werk het kost om het te maken. Ook kun je je eigen kleuren en materialen kiezen.

Heb je de smaak te pakken, dan kun je natuurlijk ook andere kledingstukken zoals truien gaan maken, maar probeer eens eerst deze leuke beige muts te breien:

Uitdaging

Deze Chess Beanie van We Are Knitters (gratis patroon) is voor een beginnende breier een uitdaging omdat je ook werkt met een extra naald (kabelnaald) waar je steken even mee ‘on hold’ zet.

(Hieronder volgt de uitleg hoe je deze must maakt en de draai die ik eraan heb gegeven.)

Bij deze uitvoering van de beanie heb ik gekozen om met een andere wol te werken dan met die van van We Are Knitters (The Petite Wool).

Ik ben voor Panduro Yarn gegaan. Je kunt deze wol halen bij onder andere Pipoos Maastricht. Eigenlijk is dit voor het maken van sokken, maar ik merkte dat je er ook prima een muts mee kan maken. Het is voor 75 procent wol en 25 procent polyamide. Wat betekent dat je de muts kan wassen op maximaal 40 graden.

Breinaald: 5 mm (10 cm is 18 steken in de breedte en 26 in de lengte).

 • Zet eerst een schuifknoop op (–> via YouTube heb je veel uitleg video’s) met wol van Panduro Yarn.
  Gebruik de duimmethode en zet 82 steken op. Dit kan op zowel een rechte breinaald, als een rondbreinaald.
  (Gebruik je de wol van We Are Knitters, The Petite Wool, dan moet je 62 steken opzetten.)
 • Rij 1 t/m 6: *1 recht, 1 averecht*, herhaal dit totdat je aan het einde van je naald bent.
 • Rij 7: brei 1 steek, * breng de volgende steek op een andere (extra) naald (ook wel een kabelnaald genoemd) en hou deze aan de voorkant van je werk, brei de volgende steek, dan pak je de extra naald erbij en brei vanaf deze naald de steek deze je even ‘on hold’ had gezet. Brei vervolgens 8 steken. Dan breng je weer 1 steek naar je extra naald en breng deze naar de achterkant van je werk. Vervolgens brei je weer een steek. Dan pak je de steek op die ‘on hold’ stond en brei je deze.* Je herhaalt dit totdat je nog maar een steek over hebt, dus alles tussen * – *. De laatste steek brei je.
 • De even rijen brei je allemaal helemaal averecht!
 • Rij 9: brei 2 steken, *breng de volgende steek op een andere naald (kabelnaald) en hou deze aan de voorkant van je werk, brei de volgende steek, dan pak je de kabelnaald erbij en brei vanaf de kabelnaald de steek die je even even ‘on hold’ hebt gezet. Brei vervolgens 6 steken. Dan breng je weer 1 steek naar je kabelnaald en breng deze naar de achterkant van je werk. Vervolgens brei je weer een steek. Dan pak je de extra steek op, (op je kabelnaald) en brei je deze. Vervolgens brei je 2 steken.* Je herhaalt *-* tot het einde van je naald.
 • Rij 11: brei 3 steken, *breng de volgende steek op een andere naald (kabelnaald) en hou deze aan de voorkant van je werk, brei de volgende steek, dan pak je de kabelnaald erbij en brei vanaf de kabelnaald de steek die je even even ‘on hold’ hebt gezet. Brei vervolgens 4 steken. Dan breng je weer 1 steek naar je kabelnaald en breng deze naar de achterkant van je werk. Vervolgens brei je weer een steek. Dan pak je de extra steek op, (op je kabelnaald) en brei je deze. Vervolgens brei je een steek.* Je herhaalt *-* tot je laatste 2 steken en brei deze.
 • Rij 13: *brei 4 steken, breng de volgende steek op een andere naald (kabelnaald) en hou deze aan de voorkant van je werk, brei de volgende steek, dan pak je de kabelnaald erbij en brei vanaf de kabelnaald de steek die je even even ‘on hold’ hebt gezet. Brei vervolgens 2 steken. Dan breng je weer 1 steek naar je kabelnaald en breng deze naar de achterkant van je werk. Vervolgens brei je weer een steek. Dan pak je de extra steek op, (op je kabelnaald) en brei je deze. Vervolgens brei je 2 steken.* Je herhaalt *-* tot je laatste 2 steken en brei deze.
 • Rij 15: *brei 5 steken, breng de volgende steek op een andere naald (kabelnaald) en hou deze aan de voorkant van je werk, brei de volgende steek, dan pak je de kabelnaald erbij en brei vanaf de kabelnaald de steek die je even even ‘on hold’ hebt gezet. Dan breng je weer 1 steek naar je kabelnaald en breng deze naar de achterkant van je werk. Vervolgens brei je weer een steek. Dan pak je de extra steek op, (op je kabelnaald) en brei je deze. Vervolgens brei je 3 steken.* Je herhaalt *-* tot je laatste 2 steken en brei deze.
 • Rij 17: *brei 6 steken. Dan breng je 1 steek naar je kabelnaald en breng deze naar de achterkant van je werk. Vervolgens brei je weer een steek. Dan pak je de extra steek op, (op je kabelnaald) en brei je deze. Vervolgens brei je 4 steken.* Je herhaalt *-* tot je laatste 2 steken en brei deze.
 • Rij 19: *brei 5 steken. Dan breng je 1 steek naar je kabelnaald en breng deze naar de achterkant van je werk. Vervolgens brei je weer een steek. Dan pak je de extra steek op, (op je kabelnaald) en brei je deze. Dan breng je de volgende steek op een andere naald (kabelnaald) en hou deze aan de voorkant van je werk, brei de volgende steek, dan pak je de kabelnaald erbij en brei vanaf de kabelnaald de steek die je even even ‘on hold’ hebt gezet. Vervolgens brei je 3 steken. Je herhaalt *-* tot je laatste 2 steken en brei deze.
 • Rij 21: *brei 4 steken. Dan breng je 1 steek naar je kabelnaald en breng deze naar de achterkant van je werk. Vervolgens brei je weer een steek. Dan pak je de extra steek op, (op je kabelnaald) en brei je deze. Vervolgens brei je 2 steken. Dan breng je de volgende steek op een andere naald (kabelnaald) en hou deze aan de voorkant van je werk, brei de volgende steek, dan pak je de kabelnaald erbij en brei vanaf de kabelnaald de steek die je even even ‘on hold’ hebt gezet. Vervolgens brei je 2 steken. Je herhaalt *-* tot je laatste 2 steken en brei deze.
 • Rij 23: *brei 3 steken. Dan breng je 1 steek naar je kabelnaald en breng deze naar de achterkant van je werk. Vervolgens brei je weer een steek. Dan pak je de extra steek op, (op je kabelnaald) en brei je deze. Vervolgens brei je 4 steken. Dan breng je de volgende steek op een andere naald (kabelnaald) en hou deze aan de voorkant van je werk, brei de volgende steek, dan pak je de kabelnaald erbij en brei vanaf de kabelnaald de steek die je even even ‘on hold’ hebt gezet. Vervolgens brei je 1 steek. Je herhaalt *-* tot je laatste 2 steken en brei deze.
 • Rij 25: *brei 2 steken. Dan breng je 1 steek naar je kabelnaald en breng deze naar de achterkant van je werk. Vervolgens brei je weer een steek. Dan pak je de extra steek op, (op je kabelnaald) en brei je deze. Vervolgens brei je 6 steken. Dan breng je de volgende steek op een andere naald (kabelnaald) en hou deze aan de voorkant van je werk, brei de volgende steek, dan pak je de kabelnaald erbij en brei vanaf de kabelnaald de steek die je even even ‘on hold’ hebt gezet.* Je herhaalt *-* tot je laatste 2 steken en brei deze.
 • Rij 27: Brei 1 steek. *Dan breng je 1 steek naar je kabelnaald en breng deze naar de achterkant van je werk. Vervolgens brei je weer een steek. Dan pak je de extra steek op, (op je kabelnaald) en brei je deze. Vervolgens brei je 8 steken. Dan breng je de volgende steek op een andere naald (kabelnaald) en hou deze aan de voorkant van je werk, brei de volgende steek, dan pak je de kabelnaald erbij en brei vanaf de kabelnaald de steek die je even even ‘on hold’ hebt gezet.* Je herhaalt *-* tot je laatste 2 steken en brei deze.
 • Rij 29: breng de eerste steek naar je kabelnaald en breng deze naar de achterkant van je werk. Vervolgens brei je weer een steek. Dan pak je de extra steek op, (op je kabelnaald) en brei je deze. *Vervolgens brei je 10 steken. Dan breng je de volgende steek op een andere naald (kabelnaald) en hou deze aan de achterkant van je werk, brei de volgende steek, dan pak je de kabelnaald erbij en brei vanaf de kabelnaald de steek die je even even ‘on hold’ hebt gezet.* Je herhaalt *-* tot je rij klaar is.
 • Je gaat tijen 7 t/m 30 herhalen totdat je ongeveer 44 rijen hebt gehad. Je muts is dan ongeveer 20 cm. Kijk even goed wat je maten zijn, want het kan zijn dat je de muts langer wil maken, of misschien wel korter.
 • Vervolgens ga je de muts in elkaar zetten. Normaal maak je gebruik van de bind off methode, maar bij een must is dit anders. Je knipt je werkdraad af, maar zorg wel dat je nog 10 tot 20 cm draad over hebt. Vervolgens haal je dit draad met een naald door je steken die nog op je naalden staan. Heb je alle steken afgehaald? Dan trek je dit strak. Klik hier voor meer uitleg.
 • Aan de hand van de matrassteek maak je de muts aan elkaar. Dan maak je een knoop en weef je het uiteinde door het werk. Dit doe je ook met de andere draden.
Please follow and like us: