DIY: brei eens deze vrolijke haarband

Deze haarband/hoofdband is geen beginners project, maar is wel een leuke uitdaging als je al wat vaker hebt gebreid. Het leuke aan dit patroon (van We Are Knitters) is dat je deze haarband niet alleen voor jezelf kan maken, maar ook voor je dochter, nichtje of zusje etc.

Het patroon voor deze hoofdband is te vinden op de website van We Are Knitters, waar nog meer gratis patronen op te vinden zijn. Voor een peuter/kleuter zijn de maten natuurlijk wel anders, ik geef hieronder een inschatting, uiteraard is het altijd handig om de maten zelf op te meten.

Daarnaast heb ik deze keer geen wol gebruikt van We Are Knitters (wel een aanrader), maar Woolblend van Søstrene Grene, ook een absolute aanrader. Een goede prijs en leuke kleuren.

Omdat het nog best moeilijk is om leuke patronen te vinden als beginnende breier deelt Life Stuff Magazine de leukste patronen en helpt je om te beginnen met breien! Met tips & trucs die heel handig zijn om te weten, maar vaak niet in het patroon staan.

Lees ook: Zelfgebreid: breipatroon voor warme sjaal

Hieronder leg ik uit hoe je de hoofdband/haarband maakt voor zowel volwassenen en voor een peuter/kleuter. 

Zo brei je deze leuke haarband voor volwassenen:

Breinaald: 5 mm (50 gram is 125 meter, 24 steken breed is 10 cm, 32 rijen is 10 cm)
Ik heb voor een grotere maat naald gekozen dan eigenlijk aan te raden is, je kan natuurlijk ook kiezen voor 3/3,5 mm

 • Zet eerst een schuifknoop op (–> via YouTube heb je veel uitleg video’s) met wol van Søstrene Grene.
  Gebruik de duimmethode en zet 23 steken op. Dit kan op zowel een rechte breinaald, als een rondbreinaald.
 • Naald 1 t/m 54  brei je in Gerstekorrelsteek (Moss Stitch): Haal 1 steek af (averecht), brei 3 recht, *brei 1 averecht, 1 recht*, tot er vier steken over zijn en brei deze recht.
 • Bij naald 55: haal 14 steken af, zet deze op een kabelnaald die voor je werk houdt. Brei de steken op je linkernaald als volgt: brei 4 recht, brei 1 averecht, brei 1 recht, 1 averecht, brei 1 recht, 1 averecht (tot je geen steken meer overhebt). Neem nu de kabelnaald in je linkerhand: brei 1 averecht, 1 recht, tot er 4 steken over zijn en die brei je recht.
 • Van naald Herhaal naald 56 tot en met naald 109 herhaal je: Haal 1 steek af (averecht), brei 3 recht, *brei 1 averecht, 1 recht*, tot er vier steken over zijn en brei deze recht.
 • Je werk is ongeveer uiteindelijk 40 cm lang en ongeveer 12 cm breed. Het is dus handig om tussendoor je breiwerk te meten.
 • Kant alle steken af. Afkanten (bind off) doe je zo:
  Je eindigt je hoofdband met afkanten. Brei twee steken recht. Haal de laatste steek op je rechterbreinaald naar voren en laat deze over de eerste steek vallen. Brei nog een steek recht en haal deze weer naar voren en laat deze over de eerste steek vallen. herhaal dit totdat je nog maar een steek hebt staan. Knip het garen af en trek het draadeinde door de laatste steek. Let op: je kan de averechtsteken ook averecht breien en deze zo laten afglijden.
 • Dan maak je de stukken aan elkaar met de onzichtbare naad (zigzagsteek) (voor meer uitleg klik hier)
 • Dan maak je een knoop en weef je het uiteinde ongeveer 10 cm door der werk. Dat doe je ook met de andere draden.

Zo maak je deze hoofdband voor de kleintjes:

 • Zet eerst een schuifknoop op (–> via YouTube heb je veel uitleg video’s) met wol van Søstrene Grene.
  Gebruik de duimmethode en zet 21 steken op. Dit kan op zowel een rechte breinaald, als een rondbreinaald.
 • De eerste naalden totdat je werk zo’n 17,5 cm is brei je in Gerstekorrelsteek (Moss Stitch): Haal 1 steek af (averecht), brei 3 recht, *brei 1 averecht, 1 recht*, tot er vier steken over zijn en brei deze recht.
 • Is je werk 17,5 cm: dan haal 12 steken af, zet deze op een kabelnaald die voor je werk houdt. Brei de steken op je linkernaald als volgt: brei 4 recht, brei 1 averecht, brei 1 recht, 1 averecht, brei 1 recht, 1 averecht (tot je geen steken meer overhebt). Neem nu de kabelnaald in je linkerhand: brei 1 averecht, 1 recht, tot er 4 steken over zijn en die brei je recht.
 • Dan herhaal je totdat je werk in totaal 35 cm is deze steken: haal 1 steek af (averecht), brei 3 recht, *brei 1 averecht, 1 recht*, tot er vier steken over zijn en brei deze recht.
 • Kant alle steken af. Afkanten (bind off) doe je zo:
  Je eindigt je hoofdband met afkanten. Brei twee steken recht. Haal de laatste steek op je rechterbreinaald naar voren en laat deze over de eerste steek vallen. Brei nog een steek recht en haal deze weer naar voren en laat deze over de eerste steek vallen. herhaal dit totdat je nog maar een steek hebt staan. Knip het garen af en trek het draadeinde door de laatste steek. Let op: je kan de averechtsteken ook averecht breien en deze zo laten afglijden.
 • Dan maak je de stukken aan elkaar met de onzichtbare naad (zigzagsteek) (voor meer uitleg klik hier)
 • Dan maak je een knoop en weef je het uiteinde ongeveer 10 cm door het werk. Dit doe je ook met de andere draden.

Extra uitleg:

Recht: (knit)
Houd het garen aan de achterkant, steek de rechternaald recht in de volgende steek op de linkernaald, van voren naar achteren; vorm een x met de rechternaald aan de achterkant. Tegen de klok in wikkel je het garen om de rechternaald. Trek het garen door de steek op de linkernaald naar de voorkant van het werk. Zo ontstaat er een los op de rechternaald. Laat de  steek die er al stond van de linkernaald glijden. Je hebt nu een rechte steek gemaakt op de rechternaald.

                            Recht

Averecht: (purl)
Houd het garen aan de voorkant (dit is heel belangrijk, je moet het draad dus naar de voorkant van je naald halen), steek de rechternaald averecht in de volgende steek op de linkernaald, van achteren naar voren; vorm een x met de rechternaald aan de voorkant. Wikkel het garen tegen de klok in om de rechternaald. Trek het garen door de steek op de linkernaald naar de achterkant van het werk. Zo ontstaat er een lus op de rechternaald. Laat de originele steek van de linkernaald glijden.

                           Averecht

Nieuwsgierig naar meer patronen? Klik dan hier!

Please follow and like us: