Gratis patroon: babymuts breien voor beginners

Breien en haken is ontspannend. ‘Do It Yourself (DIY)’ is de afgelopen tijd erg populair geworden. In steden als Parijs en New York is de doe-het-zelf trend onder jongeren bijvoorbeeld enorm populair. De breiclubjes schijnen zelfs als paddestoelen uit de grond  te schieten.

Je kunt namelijk met deze hobby niet alleen jezelf gelukkig maken, maar ook andere mensen. Weet je bijvoorbeeld nooit wat je kersverse ouders cadeau moet geven? Of verwacht jijzelf een kleintje? Dan is een babymutsje breien zo gedaan.

Omdat het nog best moeilijk is om leuke patronen te vinden als beginnende breier deelt Life Stuff Magazine de leukste patronen en helpt je om te beginnen met breien! Met tips & trucs die heel handig zijn om te weten, maar vaak niet in het patroon staan.

Zo brei je deze schattige babymuts: 

Breinaald: 5 mm (50 gram is 140 m/ 21 steken is 10 cm)
(Deze muts is op een rechte breinaald gebreid, maak je deze op een rondbreinaald, dan moet je vanaf rij 7 alleen maar recht breien.)

 • Zet eerst een schuifknoop op (–> via YouTube heb je veel uitleg video’s) met wol van Scheepjes softfun (grijs).
  Gebruik de duimmethode en zet 64 steken op. Dit kan op zowel een rechte breinaald, als een rondbreinaald.
 • Naald 1 t/m 6: 1 steek averecht afhalen (ook wel kantsteek* genoemd) van de linkernaald naar de rechternaald. Daarna: *1 recht, 1 averecht*, herhaal dit totdat je nog maar een steek overhebt (ook wel kantsteek* genoemd), deze brei je gedraaid recht. (Hieronder leg ik uit hoe je recht en averecht breit)
  Bij naald 5 wissel je van kleur, dan ga verder met de roze kleur. Maak het nieuwe draad vast aan je werkdraad en trek het aan. Ga vervolgens bij naald 6 verder met de nieuwe kleur. Zien hoe je van kleur kan wisselen? Klik dan hier.
 • De kleur wissels maak je bij naald 11 naar grijs, bij naald 19 weer naar roze, bij naald 25 weer naar grijs, bij 31 weer naar roze. Je kan ook kiezen voor een ander aantal wissels, bijvoorbeeld maar 4 naalden tussen de kleurwissel laten zitten.
 • Naald 7 t/m 27 (of tot het werk 12 cm is) 1 naald recht, volgende naald averecht. Elke naald begin en eindig je met dezelfde kantsteek als hierboven*. Dus naald 7: recht. Naald 8: averecht enzovoorts.
 • Vanaf naald 28 gaan we minderen (wanner je werk dus 12 cm lang is!)
 • Naald 28: kantsteek, *4 recht, 2 recht samenbreien* en eindigen met een kantsteek
 • Naald 29: kantsteek, averecht tot er nog 1 steek over is, deze eindig je met een kantsteek
 • Naald 30: kantsteek, *3 recht, 2 recht samenbreien*, eindigen met kantsteek
 • Naald 31: kantsteek, averecht tot er nog 1 steek over is, deze eindig je met een kantsteek
 • Naald 32: kantsteek, *2 recht, 2 recht samenbreien*, eindigen met een kantsteek
 • Naald 33: kantsteek, averecht tot er nog 1 steek over is, deze eindig je met een kantsteek
 • Naald 34: kantsteek, *1 recht, 2 recht samenbreien*, eindigen met een kantsteek
 • Naald 35: kantsteek, averecht tot er nog 1 steek over is, deze eindig je met een kantsteek
 • Naald 36: kantsteek, *2 recht samenbreien*, eindigen met een kantsteek

Uiteindelijk is je werk ongeveer 32 cm breed en 16 cm lang. Vervolgens maak je de muts aan elkaar met de matrassteek. Je kan ook kiezen voor een andere steek. Dan maak je een knoop en weef je het uiteinde ongeveer 10 cm door het werk. Dit doe je ook met de andere draden.

Lees ook: Zo brei je een hippe haarband

Hieronder uitleg over hoe je de steken breit: 

Recht: (knit)
Houd het garen aan de achterkant, steek de rechternaald recht in de volgende steek op de linkernaald, van voren naar achteren; vorm een x met de rechternaald aan de achterkant. Tegen de klok in wikkel je het garen om de rechternaald. Trek het garen door de steek op de linkernaald naar de voorkant van het werk. Zo ontstaat er een los op de rechternaald. Laat de  steek die er al stond van de linkernaald glijden. Je hebt nu een rechte steek gemaakt op de rechternaald.

Averecht: (purl)
Houd het garen aan de voorkant (dit is heel belangrijk, je moet het draad dus naar de voorkant van je naald halen), steek de rechternaald averecht in de volgende steek op de linkernaald, van achteren naar voren; vorm een x met de rechternaald aan de voorkant. Wikkel het garen tegen de klok in om de rechternaald. Trek het garen door de steek op de linkernaald naar de achterkant van het werk. Zo ontstaat er een lus op de rechternaald. Laat de originele steek van de linkernaald glijden.

Nieuwsgierig naar meer patronen? Klik dan hier!

Please follow and like us: