Zo brei je een hippe haarband

Een haarband/hoofdband breien duurt niet lang, is makkelijk en de meeste patronen zijn zeer geschikt voor een beginnende breier. Je hebt dus snel resultaat en een haarband is altijd leuk om aan iemand cadeau te geven. Of voor jezelf te breien (natuurlijk).

Als je een beetje gaat googlen kom je al snel wat patronen tegen, maar wat is nou een patroon dat goed te lezen is en een leuk resultaat geeft?

Het is namelijk nog best moeilijk om leuke patronen te vinden als beginnende breier. Daarom deelt Life Stuff Magazine de leukste patronen en helpt je om te beginnen met breien! Met tips & trucs die heel handig zijn om te weten, maar vaak niet in het patroon staan.

Deze ‘Life Stuff haarband’ is zo gemaakt: wij hebben ervoor gekozen om twee kleuren samen te gaan breien. Dit is hetzelfde als met 1 draad, maar dat doe je nu dus met 2 draden. Søstrene Grene (met een winkel in Maastricht) heeft veel fijne garen en dit keer is er gekozen voor de 100 % superwash wool.

Deze haarband is gebreid met de Moss Stitch (Gerstekorrelsteek), dus je zet een oneven aantal steken op. Deze haarband is gemaakt met een 5 mm rondbreinaald, maar dit kan ook met rechte breinaald.

 • Zet eerst een schuifknoop op (–> via YouTube heb je veel uitleg video’s).
  Gebruik de duimmethode en zet 23 steken op. Dit kan op zowel een rechte breinaald, als een rondbreinaald.
 • Naald 1: 1 steek averecht afhalen van de linkernaald naar de rechternaald. Daarna: *1 recht, 1 averecht*, herhaal dit totdat je nog maar een steek overhebt, deze brei je gedraaid recht. (Hieronder leg ik uit hoe je recht en averecht breit) 
 • Naald 1 herhaal je totdat je 54 naalden hebt gebreid.
 • Dan: bij naald 55 haal je 11 steken af, en zet deze op een kabelnaald voor je werk. Vervolgens ga je de steken op je linkerbreinaald breien: je begint met een *rechte steek, dan een averechte*, herhaal dit aan het einde van de naald. Dan haal je de kabelnaald naar links en behandel je deze als je linkernaald. Begin met een averechte steek, dan een rechte steek totdat je nog maar een steek hebt. Deze steek brei je gedraaid recht.
  Je kan er ook voor kiezen om dit niet te doen, dan brei je de hele haarband, zoals naald 1.
 • Brei naald 56 t/m 109 zoals je naald 1 hebt gebreid. Uiteindelijk moet je haarband ongeveer 40 tot 45 cm lang worden. Maar controleer dit, misschien moet je haarband iets langer of juist iets korter zijn, hou dit dus tijdens het breien in de gaten.
 • Kant de steken recht af.
 •  Haarband op lengte: ik heb toen de ‘slag’ vastgezet zodat deze meer zichtbaar werd. Dit hoeft niet.
 • Je kan de haarband aan elkaar zetten met een onzichtbare horizontale naad. Hier kun je lezen hoe dit moet.
 • Dan maak je een knoop en weef je het uiteinde ongeveer 10 cm door het werk. Dit doe je ook met de andere draden.

Recht: (knit)
Houd het garen aan de achterkant, steek de rechternaald recht in de volgende steek op de linkernaald, van voren naar achteren; vorm een x met de rechternaald aan de achterkant. Tegen de klok in wikkel je het garen om de rechternaald. Trek het garen door de steek op de linkernaald naar de voorkant van het werk. Zo ontstaat er een los op de rechternaald. Laat de  steek die er al stond van de linkernaald glijden. Je hebt nu een rechte steek gemaakt op de rechternaald.

Averecht: (purl)
Houd het garen aan de voorkant (dit is heel belangrijk, je moet het draad dus naar de voorkant van je naald halen), steek de rechternaald averecht in de volgende steek op de linkernaald, van achteren naar voren; vorm een x met de rechternaald aan de voorkant. Wikkel het garen tegen de klok in om de rechternaald. Trek het garen door de steek op de linkernaald naar de achterkant van het werk. Zo ontstaat er een lus op de rechternaald. Laat de originele steek van de linkernaald glijden.

Nieuwsgierig naar meer patronen? 
Lees ook: Zelfgebreid: breipatroon voor warme sjaal

Please follow and like us: