Zelfgebreid: breipatroon voor warme sjaal

Net begonnen met breien? Of wil je heel graag gaan breien? Dan is het aan te raden om te starten met een makkelijk patroon. Ook is het handig om niet te beginnen met een project die veel tijd in beslag neemt.

Daarnaast is het als beginnende haker en breier nog best wel moeilijk om patronen te vinden die leuk en hip zijn. De website weareknitters.nl is dan al snel een redding. De patronen zijn duidelijk en zodra het af is, wil je het ook graag dragen of cadeau geven. Zeker als je probeert rekening te houden met het milieu, en niet alleen maar meer fast fashion in je kast wil hebben hangen. Kies dus wel voor goede garen en neem je tijd. Een goed startpunt is de colsjaal.

Zo maak je de #downtownsnood

Zo ook deze ‘downtown snood’. Een colsjaal die heerlijk warm is en ook nog eens heel makkelijk te maken is (patroon voor deze sjaal is terug te vinden op verschillende websites en in breiboeken). Je kan via de website weareknitters.nl een pakket kopen met daarin de breinaalden die je nodig hebt, de wol en het patroon. Alleen daar hangt een prijskaartje aan.

Daarom help ik! Het is aan te raden de breinaalden (15mm) en de wol (The Wool, ik heb de kleur parelgrijs gebruikt van 200 gram) te bestellen via de website van ‘We Are Knitters’, hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de sjaal maakt.

Het is namelijk nog best moeilijk om leuke patronen te vinden als beginnende breier. Daarom deelt Life Stuff Magazine de leukste patronen en helpt je om te beginnen met breien! Met tips & trucs die heel handig zijn om te weten, maar vaak niet in het patroon staan.
(Uitleg over de steken vind je in het boek: Breien steek voor steek, van Alina Scneider)

  • Gebruik de duimmethode en zet 17 steken op
    Zet eerst een schuifknoop op (–> via YouTube heb je veel uitleg video’s).  
  • Vervolgens kies je voor de duimmethode, deze gaat als volgt: pak je linkerbreinaald, er hangen nu twee draden voor je, zorg dat de draad waar je niet mee gaat breien aan de voorkant hangt: steek je linkerduim en- wijsvinger tussen de twee draden garen door, je werkdraad zit dus langs de voorkant van de wijsvinger. Houd de twee draden met je andere vingers vast in je handpalm en spreid je duimen wijsvinger om een ruit te vormen met het garen. Steek de naald onder de draad door die om je duim is gewikkeld. Pak nu de draad op die om je wijsvinger is gewikkeld. Trek een lus en haal de naald voorzichtig terug door de duimlus. Verwijder je duim en laat de nieuwe steek op de breinaald staan. Trek het garen voorzichtig aan om de nieuwe steek aan te trekken. Dit doe je dus nog 15 keer.
    Is dit nog niet helemaal duidelijk? Op de websites van woolandthegang en weareknitters staan filmpjes waarin heel duidelijk uitleg wordt gegeven over de duimmethode.

Aan de slag:

Tel even na, als het goed is staan er 17 steken op je breinaald. Het is heel belangrijk om in de gaten te houden dat het er 17 blijven. Het gaat namelijk nog wel eens mis en dan heb je zo 20 steken op je naald staan, dat is dus niet de bedoeling.

Je begint met de eerste steek die je recht overzet van je linkerbreinaald naar je rechterbreinaald. Trek het draad even aan, want als dit los komt te zitten, is het niet mooi. Maar let op: ook niet te strak.

Daarna brei je 1 steek recht en vervolgens een steek averecht, dit doe je tot het einde van je naald. Je eindigt altijd met een averecht. Deze steek noem je ook wel de gerstekorrel. In het Engels is dit: Seed Stitch.

Recht: (knit)

Houd het garen aan de achterkant, steek de rechternaald recht in de volgende steek op de linkernaald, van voren naar achteren; vorm een x met de rechternaald aan de achterkant. Tegen de klok in wikkel je het garen om de rechternaald. Trek het garen door de steek op de linkernaald naar de voorkant van het werk. Zo ontstaat er een los op de rechternaald. Laat de  steek die er al stond van de linkernaald glijden. Je hebt nu een rechte steek gemaakt op de rechternaald.

Recht

Averecht: (purl)
Houd het garen aan de voorkant (dit is heel belangrijk, je moet het draad dus naar de voorkant van je naald halen), steek de rechternaald averecht in de volgende steek op de linkernaald, van achteren naar voren; vorm een x met de rechternaald aan de voorkant. Wikkel het garen tegen de klok in om de rechternaald. Trek het garen door de steek op de linkernaald naar de achterkant van het werk. Zo ontstaat er een lus op de rechternaald. Laat de originele steek van de linkernaald glijden.

Dit doe je nog 54 keer (of totdat de sjaal in de breedte 60 cm is en in de lengte 28 cm. Het is altijd handig om een toerenteller te gebruiken. Voor nog geen euro te koop bij de Zeeman.

Averecht

Afkanten (bind off)
Je eindigt je sjaal met afkanten. Brei twee steken recht. Haal de laatste steek op je rechterbreinaald naar voren en laat deze over de eerste steek vallen. Brei nog een steek recht en haal deze weer naar voren en laat deze over de eerste steek vallen. herhaal dit totdat je nog maar een steek hebt staan. Knip het garen af en trek het draadeinde door de laatste steek.

Om het effect van een col te krijgen naai je de lange stukken aan elkaar. Dit doe je doormiddel van de matrassteek (via YouTube vind je heel video’s met uitleg hierover).

Dan maak je een knoop en weef je het uiteinde ongeveer 10 cm door het werk. Dit doe je ook met de andere draden.

Deze sjaal is ideaal op de fiets, lekker warm en sluit helemaal aan.

Wil je ook leren haken? Begin dan met zelf wettenschijfjes te maken. Dit bespaart geld en is beter voor het milieu. Klik hier om te zien hoe: DIY: zo maak je wasbare wattenschijfjes

Wil je nou meer weten? Of hulp met breien? Schroom dan niet en mail naar: info@lifestuff.nl

Please follow and like us: