Gebruik je brein optimaal met deze 3 tips

Met bibberende handen het klaslokaal binnenlopen, het zweet over je rug voelen stromen en ondertussen proberen je hoofd koel te houden. Want jou is altijd verteld dat je niet goed bent in wiskunde.

Ken je dit gevoel nog? De angst die je voelde voordat je een wiskundeproefwerk moest maken? Of juist het gevoel dat je had wanneer je een Frans mondeling had? Want je was helemaal niet goed in talen.

Vaak wordt gedacht dat intelligentie genetisch bepaald is. Zo ben je nou eenmaal goed in wiskunde of slecht in taal. Of goed in taal en slecht in wiskunde. Volgens Jo Boaler, hoogleraar aan de Stanford University, is dit idee achterhaald. Waarom? Dit legt ze uit in haar boek ‘Het grenzeloze brein’.

Angst is een slechte raadgever. En dit boek legt goed uit waarom. We hebben jarenlang geleerd dat iemand slim of dom is, terwijl het helemaal niet zo zwart-wit is. Ben je bang om te falen? Realiseer je dan dat fouten maken erbij hoort en dat je hierdoor juist groeit. Ook als je niet goed in wiskunde bent, kun je dat wel worden.

Aan de hand van deze drie manieren leggen wij uit hoe je je brein vanaf nu optimaal kan gebruiken:

1. Weet dat hersenen groeien

‘Wanneer we leren dan creëren, versterken of verbinden onze hersenen neurale paden. In plaats van te veronderstellen dat het leervermogen statisch is, moeten we erkennen dat we allemaal groeien’, zo legt Boaler uit.

Oftewel je kunt jezelf veel meer aanleren dan jijzelf eigenlijk geloofd. De eerste stap die je moet zetten om een onbegrensd bevrijden leven te leiden is volgens de hoogleraar te weten dat je hersenen zicht constant reorganiseren, dat ze groeien en veranderen. Wanneer we te maken krijgen met een lastige situatie, moeten we ons daarop storten en ons niet afwenden uit angst niet goed genoeg te zijn, omdat we weten dat de situatie kansen biedt voor breingroei. Is er iets wat je moeilijk vind? Ga er dan juist voorin plaats van bang te zijn dat je het niet kunt.

Lees ook: Stop doing that sh*t: zo stop je met jezelf te saboteren

2. Maak je geen zorgen als iets moeite kost

‘Wanneer iets ons moeite kost en we fouten begaan, is dat ideaal voor de groei van onze hersenen’, aldus Boaler.

We weten dus dat onze hersenen continu groeien en veranderen. Daarnaast gaan we beter leren als we fouten begaan en ergens moeite mee hebben. Wanneer mensen zich realiseren dat ze alles kunnen leren en dat ergens moeite mee hebben een positief teken is, gaan ze anders op een positieve manier leren en reageren ze ook anders op anderen. Legt de hoogleraar uit in haar boek. Je hoeft dus niet alles te weten, stel je kwetsbaar op, en vertel je ideeën, zonder te veronderstellen dat mensen willen dat je alles weet.

3. Zet je mindset op groei

‘Wanneer we onze overtuigingen veranderen, veranderen ons lichaam en onze hersenen ook’, laat Boaler weten.

Volgens onderzoekers zijn mensen met een statische mindset eerder agressief, omdat ze denken dat mensen, inclusief zijzelf, niet kunnen veranderen en dat elke mislukking die zijzelf hebben gemaakt op hun eigen zwakte wijst. Sta dus open voor verandering en als iets niet lukt blijf proberen. Een groei gerichte mindset zorgt volgens Boaler voor minder haat, minder schaamte en minder neiging tot agressie.

Nieuwsgierig geworden naar het boek? Hier kun je het boek bestellen

Lees ook: Wil jij meer bereiken? Lees Just F*cking Do It

Please follow and like us: