DIY: zo maak je wasbare wattenschijfjes

Hoeveel wattenschijfjes gebruik jij per dag om je make-up te verwijderen? Stel je voor: je gebruikt drie wattenschijfjes per dag, dan verbruik je er per jaar zo’n 1095. Dat zijn er best veel. Ondanks dat ze niet zo heel veel kosten, zeker als je ze koopt bij het Kruidvat of de Jumbo, goed voor het milieu is het niet.

Veel mensen gebruiken tegenwoordig herbruikbare waterflesjes, hebben een boodschappentas van katoen en de lunch gaat mee in een broodtrommel in plaats van in een plastic zakje. Maar er zijn meer dingen die je kunt herbruiken, een wattenschijfje die in de wasmachine kan is namelijk zo gemaakt.

Mindful
Deze gehaakte wattenschijfjes verwijderen op een fijne manier make-up, je kunt ze maken in leuke kleuren en ze zijn goed voor het milieu.

Daarnaast is haken heel mindful. Veel mensen vinden haken onterecht suf. Eigenlijk is het heel hip: je wordt er rustig van want je bent alleen maar bezig met het haken (byebye mediteren) en je maakt je eigen spullen. Naast wattenschijfjes kun je namelijk nog veel meer maken: een sjaal, een muts of handschoenen. Je hoeft echt niet per se hele knuffels te haken om er plezier aan te beleven.

Wat heb je nodig?

Het is dus wel handig dat je kunt haken. Kun je dat niet? Koop dan snel het boek Iedereen kan haken van Bobbi Eden. Daar staat de basis goed uitgelegd. Daarnaast wordt in deze video ook goed uitgelegd hoe je moet haken.

 • Garen van 50% bamboe en 50% katoen (te koop bij Søstrene Grene in Maastricht)
 • Een haaknaald van 4 mm

 

Hoe maak je het wattenschijfje?

 • Dit patroon is afkomstig van Søstrene Grene:
 • Begin met een magische ring met 6 vasten.
 • Eerste toer: 2 vasten in elke vaste (12 st).
 • Tweede toer: *1 v in de volgende v, 2 v in de volgende v* herhaal tot het einde van de toer (18 st).
 • Derde toer: *1 v in de volgende 2 v, 2 v in de volgende v* herhaal tot het einde van de toer (24 st).
 • Vierde toer: *1 v in de volgende 3 v, 2 v in de volgende v* herhaal tot het einde van de toer (30 st).
 • Vijfde toer: *1 v in de volgende 4 v, 2 v in de volgende v* herhaal tot het einde van de toer (36 st).
 • Zesde toer: *1 v in de volgende 5 v, 2 v in de volgende v* herhaal tot het einde van de toer (42 st).
 • Zevende toer: *1 v in de volgende 6 v, 2 v in de volgende v* herhaal tot het einde van de toer (48 st).
 • Achtste toer: *1 v in de volgende 7 v, 2 v in de volgende v* herhaal tot het einde van de toer (54 st).

DIY
Om iedere dag goed je make-up te kunnen verwijderen moet je wel minstens tien DIY wattenschijfjes maken. En vergeet niet een aantal te maken voor je vriendinnen, zusje(s) en moeder. Uiteindelijk kun je ook andere patronen gebruiken om zo te variëren.

Lees ook: Getest: deze mascara blijft het langst zitten
Please follow and like us: