Stop doing that sh*t: zo stop je met jezelf te saboteren

Herkenbaar? Toch ieder jaar weer aan goede voornemens beginnen, zoals toch die ene leuke baan zoeken of gezonder leven, en uiteindelijk komt daar toch weer niets van terecht? Volgens Gary John Bishop, schrijver en ‘urban philosopher’ – zoals hij zichzelf noemt -, saboteer je jezelf op deze manier. In zijn nieuwe boek ‘Stop doing that sh*t’ legt hij uit hoe bepaalde destructieve gewoontes diepgeworteld zitten in wie we zijn.

Door te analyseren waarom we ons op een bepaalde manier gedragen kunnen we de cirkel doorbreken, aldus de schrijver. Dit klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk. Zeker in een tijd waarin 1 op de 6 werknemers burn-outklachten heeft. Maar ook een tijd waarin er steeds meer coaches (goede, maar ook slechte!) bijkomen en we eigenlijk niet durven toe te geven dat we te veel van onszelf vragen. Wie wil nou niet een carrière, een gezin en een fijne relatie. Daarnaast ook nog een sociaal leven waar je u tegen zegt…

Altijd ruimte voor verbetering

Niet zo gek dus dat zelfhulpboeken als warme broodjes over de toonbank vliegen. We zoeken ergens toch graag naar ons meest ideale leven waarin we altijd gelukkig zijn. Dat dit niet kan, weten we stiekem wel. Maar aan jezelf werken is natuurlijk nooit verkeerd.

Lang niet alle zelfhulpboeken zijn de moeite waard om te lezen, maar deze ‘goeroe’, zo kun je Gary wel noemen, uit Glasgow, laat je zien dat er altijd ruimte is voor verbetering, zonder meteen bergen met goud te beloven.

Keuzes maken

‘Stop doing that sh*t’ laat je nadenken over de hoeveelheid aan keuzes die je in je leven maakt, waar je eigenlijk helemaal niet zo gelukkig mee bent. Wil je graag fit zijn, maar beweeg je eigenlijk niet? Dan saboteer je jezelf. Rook je? Terwijl je weet dat dit helemaal niet goed is? Dan saboteer je jezelf. ‘Om het leven te krijgen dat je wilt, is het vooral belangrijk dat je de verantwoordelijkheid voor je keuzes neemt, nu en in de toekomst’, legt de schrijver uit.

Als je dit boek gelezen hebt, herken je dan ook je eigen saboteurs, wat handig is, want je hebt veel meer invloed op je eigen gedachten dan je zou denken. Een saboteur is volgens Gary een onbewuste conclusie die je op een bepalend moment in je leven hebt getrokken, een onuitwisbare indruk die je altijd is bijgebleven en je tot aan je dood nooit meer los zal laten.

Maar hoe kun je die nu herkennen, die saboteurs? 

Volgens de schrijver kun je je kijk op het verleden veranderen, je kunt het gewicht van je emotionelen bagage van je afgooien, maar fundamentele conclusie kun je niet veranderen of uitwissen. Dat is dan weer slecht nieuws, maar als je je conclusies op het oog hebt, is dat misschien wel het benodigde zetje om je leven op orde te krijgen en te houden. ‘Ik zie mijn saboteurs als mijn eigen vuurtorens in de nacht. Als ik ze tegenkom, waarschuwen ze me dat ik op het punt sta weer af te dwalen naar mijn voorspelbare gewoontes. Mijn self-fulfilling prophecy.’

Het boek kun je gebruiken als tool, om te accepteren dat niets perfect is, maar dat je meer in de hand hebt dan jijzelf beseft. ‘Als je iets kunt laten zijn zoals het is, zonder dat het een lading heeft en zonder dat je erop hoeft te reageren’, aldus de schrijver.

Hoe pak je het aan? 

Ga je niet graag naar de tandarts? Maak die afspraak. Blijf je hangen in je baan omdat je onzeker bent? Geloof in jezelf. Blijf je boos op iemand waar je omgeeft, vanwege iets wat in het verleden is gebeurd? Kijk dan vooruit en laat het verleden waar het hoort. Je kunt iedere dag opnieuw beginnen.

Ons advies na het lezen van dit boek: de perfecte baan bestaat niet, een perfecte relatie ook niet en je kunt niet alles krijgen wat je wil. Oh en til vooral niet te zwaar aan alles. Kijk vooruit.

Lees ook: 365 dagen per jaar gelukkig: zo gaat je dat lukken

Voor meer tips ga naar onze rubriek books.

Hier kun je het boek bestellen.

Please follow and like us: