Vaak buikklachten? Pepermuntolie zorgt voor verlichting

Een opgeblazen gevoel, buikpijn en veel ongemak. En dat niet af en toe, maar soms wel iedere dag. Zo’n 1,7 tot 2,5 miljoen mensen hebben in Nederland last van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Niet mis dus.

PDS is een aandoening die grote invloed heeft op levens. Daarom is er de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar behandelingen die voor verlichting kunnen zorgen. Er is namelijk nog geen permanente oplossing, die ervoor zorgt dat mensen geen last meer hebben van PDS.

Wel komen er steeds meer behandelingen die de klachten dus kunnen verlichten. Zo zijn wetenschappers van het Maastricht UMC+ tot de conclusie gekomen, naar aanleiding van een onderzoek bij zo’n 200 patiënten, dat pepermuntolie voor verlichting kan zorgen bij buikpijn en fysiek ongemak (in de buik) bij patiënten met PDS.

Wondermiddel

Maag-, Darm-, Leverarts Daniel Keszthelyi van het ziekenhuis benadrukt wel dat “pepermuntolie echter geen wondermiddel is”. “Maar het heeft wel degelijk positieve effecten voor patiënten.” Zo’n 10 tot 15 procent van de bevolking heeft dus last van PDS. Naast buikpijn en een verstoord ontlastingspatroon heeft PDS ook een maatschappelijke impact. Denk aan ziekteverzuim, verminderde productiviteit en soms psychische klachten zoals angst of somberheid.

Volgens de onderzoekers heeft de capsule waarbij de pepermuntolie in de dunne darm wordt afgegeven verschillende positieve effecten. “Ons onderzoek laat zien dat dit wel degelijk verlichting kan bieden. Daarnaast is het zonder recept verkrijgbaar en dus laagdrempelig”, vertelt Keszthelyi. Je kunt pepermuntolie gewoon bij de drogist kopen, bijvoorbeeld van het merk Tempocol. Het is wel altijd aan te bevelen om eerst te overleggen met je arts, voordat je besluit de capsules in te nemen.

Maar wat is PDS nou precies?

Nou heeft iedereen wel eens last van buikklachten, maar wanneer spreek je nou van PDS? Mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom hebben minimaal twee keer per week last en hebben de klachten langer dan drie maanden. Er zijn vaak twee klachten die centraal staan en dat is dat je buikpijn hebt in meer of mindere mate en dat de buikpijn een relatie heeft met de ontlasting. Dus als sommige patiënten heel veel buikpijn hebben dan krijgen ze ook diarree. Andere patiënten krijgen juist verstopping. En sommige mensen krijgen dan weer diarree en dan weer verstopping tijdens zo’n periode dat ze veel last hebben. En zijn dus in feite drie type patiënten; diarree-type, obstipatie-type en het gemengde-type.

Inmiddels is er ook iets meer duidelijkheid over wat er precies misgaat in het lichaam. Er bestaat namelijk een enorme intensieve verbinding tussen onze hersenen, oftewel het centrale zenuwstelsel, en het zenuwstelsel in de buik. Die praten de hele dag met elkaar en op een of manier komen PDS-patiënten in een vicieuze cirkel terecht waarbij er heel veel prikkels vanuit onze buik naar onze hersenen gaan en onze hersenen nemen dat waar als buikpijn.

Hoe ontstaat het?

De meeste mensen hebben dus niet vanaf hun geboorte last van het prikkelbare darm syndroom maar krijgen te maken met een ‘life-event’ die het kan oproepen. Er is iets in hun leven gebeurd waardoor het zenuwstelsel die rare gevoeligheid krijgt. Het meest bekende is dat de klachten ontstaan na een maag-darminfectie. Dit kan dan een voedselvergiftiging zijn en die vergiftiging kan in 15 procent van de gevallen het prikkelbare darm syndroom uitlokken, maar alleen als je er aanleg voor hebt! Er zijn dus twee dingen nodig om het op te roepen; de genetisch aanleg en er moet iets in je leven gebeuren.

Naast een maag-darminfectie kunnen dit ook andere dingen zijn. Zoals een operatie, met name een operatie in de buik kan het prikkelbare darm syndroom oproepen. Denk dan aan bijvoorbeeld aan een blindedarmoperatie of een galblaasoperatie. Maar ook een geestelijk trauma kunnen deze klachten geven. Een verlies van iemand of seksueel misbruik is dan ook heel bekend. Een opname op de Intensive Care en ga zo maar door. En dan heb je twee mogelijkheden: bij 1 op de 3 mensen is het tijdelijk en bij 2 op de 3 blijft het de rest van hun leven een probleem.

Zijn er meer behandelingen?

Naast bijvoorbeeld een speciaal dieet, probiotica en dus pepermuntolie capsules is een van de behandelingen hypnotherapie. Hypnotherapeut Nico Jacobs van gewichtmeester.nl legde eerder aan Life Stuff Magazine uit waarom hypnotherapie een goede behandeling is bij PDS. “Als mensen buikklachten hebben gaan ze eerst naar de huisarts om te kijken of er fysiek iets mis is. Op het moment dat de artsen niets kunnen vinden worden patiënten steeds vaker doorgestuurd naar een hypnotherapeut.”

Lees ook: Vaak buikpijn of een opgeblazen gevoel? Hypnotherapie kan helpen

Wanneer het duidelijk is waar de klachten door ontstaan, gaat Jacobs tijdens de hypnose sessies aan het werk om dit te doorbreken. “Zo’n 95 procent van wat we op een dag doen, daar zijn we niet bewust van. We zijn dus maar bewust van vijf procent. Wanneer er bijvoorbeeld uitkomt dat een persoon te weinig rust neemt, dan ga ik onderzoeken hoe ik iemand weer bewust meer rust kan laten nemen. Dit doe ik door het onbewuste proces te veranderen.”

Denk je last te hebben van PDS? Ga dan met je huisarts praten en bekijk met je arts wat de beste behandeling voor jou is. 

Meer lezen over gezondheid? Klik dan hier! 

Please follow and like us: