Ervaar: La dolce vita in het prachtige Toscane

Heerlijk op vakantie naar Bali, Kaapstad of Mauritius… De wereld is zo groot, maar sinds we kunnen vliegen tegelijkertijd ook zo klein. Met de stijgende aandacht voor ‘vliegschaamte’ – vliegen is natuurlijk niet al te best voor het milieu – komt er tegenwoordig weer steeds meer aandacht voor vakanties iets dichterbij huis.

Je kan dan natuurlijk kiezen om op vakantie te gaan in eigen land, bijvoorbeeld naar het prachtige Zuid-Limburg, maar je kan ook iets verder weg en Europa ontdekken. Een van mijn meest favoriete plekken is Toscane in Italië. Ook al ligt dit ook niet naast de deur,  je vliegt er niet de hele wereld voor over en je kan er ook rustig met de auto naar toe.

Daarnaast waan je je in een heel ander landschap: Toscane is namelijk misschien wel de meest oogstrelende Italiaanse streek. Naast dat je ieder plekje in Toscane wel zou willen fotograferen, kun je er ook heerlijk eten en drinken. Beter dan bijvoorbeeld in Frankrijk (vind ik). En wil je toch nog een beetje zon, zee en strand dan liggen de Cinque Terre op nog geen twee uur rijden.

Verblijf

Op nog geen half uur rijden van Florence (mocht je dus wel vliegen dan is het handig om op deze stad te vliegen en hier je huurauto af te halen) ligt de middeleeuwse burcht van Artimino (dorpje), die samen met het nabijgelegen hotel en de grote villa ‘La Ferdinanda’ behoort tot het Unesco Werelderfgoed. In dit dorpje ligt dus een prachtig hotel, maar ook een aantal mooie appartementen. Je bent omgegeven door het prachtige Toscaanse landschap en je bent zo in mooie plaatsen als Lucca, Siena en Pisa. Voor mij was dit de perfecte uitval basis, en je kunt prachtige zonsondergangen zien vanuit je appartement/hotelkamer.

Boeken? Klik dan hier.

Lucca

Lucca is de hoofdstad van de provincie Lucca in de regio. Lucca is absoluut een Toscaanse parel en het stadje is in één dag te ontdekken. Wat wel zo fijn is, aangezien je natuurlijk meer wil zien. Je vindt er veel herinneringen aan de voormalige Romeinse nederzetting. Doordat het centrum autovrij is, moet je zorgen dat wanneer je met de auto naar Lucca gaat, je het voertuig in de juiste vakken zet. Dus niet in de vakken van de bewoners (om zo een boete te voorkomen). En juist doordat het stadje autovrij is, kun je er wel heerlijk dwalen door alle kleine straatjes. Er is veel te zien in Lucca.

Sowieso zien: Al in de elfde eeuw werd er begonnen aan de kathedraal van Lucca ‘Duomo di San Martino’. Dit is een prachtig stukje geschiedenis.

Florence

Florence of Firenze is best nog wel een grote stad (ik had het kleiner verwacht). De stad telt ongeveer 377.000 inwoners en is de hoofdstad van de regio Toscane en de metropolitane stad Florence. Het is de bakermat van de renaissance, dus deze stad kun je gewoon niet overslaan wanneer je in Toscane bent. Het is daarmee ook een van de bekendste cultuursteden van Europa. Er is zoveel te zien, maar de Kathedraal van Florence (Duomo) kun je absoluut niet overslaan. Daarnaast kun je er ook heel goed eten en drinken en shoppen doe je bij Via de’ Tornabuoni. Hier vind je alle grote modemerken.

Een trip naar Florence is ook niet compleet zonder een bezoek aan de Ponte Vecchio, de beroemde middeleeuwse brug over de Arno waar echte álle vrouwen een bezoek willen brengen. In de kleine winkeltjes op de brug zijn allemaal juweliers en goudateliers gevestigd. Hier kun je de meest prachtige en kostbare sieraden bekijken en kopen.

Ga je met de auto? Dit kan, maar de trein is aan te raden. Ga je toch met de auto, zoek dan een parkeergarage dichtbij het station.

Pisa

Het zou een beetje gek zijn om naar Pisa te gaan en dan niet het beroemdste monument van Pisa, de scheve toren ‘Torre pendente di Pisa, te bezoeken. Toch is dit een van de meest toeristische bezienswaardigheden waar ik ooit ben geweest. Rijen met mensen proberen een foto te maken, en dan specifiek een foto: waar ze de toren proberen tegen te houden. Op Instagram wemelt het natuurlijk van de deze foto’s, en iedereen wil de perfecte foto kunnen plaatsen. Interessanter vind ik de achtergrond van de toren: laten we niet vergeten dat al sinds het begin van de bouw in 1173 het mis ging met de toren. In de jaren erna heeft men telkens met nieuwe verdiepingen het recht proberen te krijgen, maar dat is niet gelukt. De toren is zelfs wegens veiligheidsredenen een tijdje dicht geweest. Inmiddels zou de toren stabiel zijn.

Pisa is echter groter dan alleen de grote scheve toren. Loop de brug over om goed te kunnen winkelen, en bezoek de prachtige botanische tuin.

Siena

Dit vond ik misschien wel de mooiste stad van allemaal. Siena ligt niet heel ver van Florence, Lucca of Pisa. Het heeft heerlijke lokale wijnen en je kan de hele dag wel struinen door het mooie centrum. Een absolute aanrader is de Duomo di Siena, die is opgetrokken uit wit en zwart marmer, de kleuren van de stad Siena. Ook is het stadsplein Piazza del Campo niet te missen. Het plein, wat door de inwoners beter bekend staat als ‘il Campo’, werd al in veertiende eeuw met een bijzondere vorm van bestrating aangelegd. Ook is het plein bekend vanwege de paardenraces die daar worden gehouden.

Oh en vergeet er geen ijsje te eten. Meer dan een bolletje hoef je in ieder niet te nemen…

Cinque Terre

Ben je Toscane even zat? En wil je toch even zon, zee en strand? De vijf dorpjes van de Cinque Terre (in de regio Ligurië) vormen samen een van de bekendste bezienswaardigheden van Italië. Dit is ongeveer twee uur rijden van Toscane. Het is dus wel een dagje in de auto, maar geloof mij, dit is zeker de moeite waard.

Ben je wagenziek? Dan is naar de Cinque Terre niet het beste idee met de auto. De rit is prachtig maar de weg bestaat bijna alleen maar maar uit bochten. Gelukkig is er een perfecte treinverbinding. Het grootste dorpje is Monterosso al Mare, hier vind je een lange boulevard die wordt geflankeerd door heerlijke stranden.

Ben je hier maar een dagje? Dan is het wat krap om alle vijf de dorpjes aan te doen. Maar sla dan absoluut Manarola, het oudste dorp van de Cinque Terre, niet over. De kleine straatjes zijn absoluut de moeite waard en het uitzicht is een van de mooiste die ik ooit heb gezien.

Lees ook: Video: Eiland Hvar is hét nieuwe Ibiza

Eten en drinken 

Eigenlijk kun je overal wel lekker eten en drinken (uiteraard vooral wijn). Het is duidelijk dat dit heel belangrijk is voor de Italianen. Verblijf je in Artimino, net als ik? Eet dan ook bij de lokale restaurants in het dorp, zoals ‘La Botteghina’. Het eten wordt met liefde bereid en is heerlijk. Moet je even wachten op je hoofdgerecht? Dan zorgen ze ervoor dat je bord nooit leeg is.

Daarnaast zit erbij het hotel/appartementen ook een prima restaurant. Er is dus genoeg keus.

Het leven is goed in Toscane. 

Meer traveltips? Klik dan hier! 

Please follow and like us: