Persoonlijk: Twijfelmoeder, carrièrevrouw of thuisblijfmoeder

Of je nou een moeder bent van drie kinderen en niet werkt, een vrouw bent die helemaal voor haar carrière gaat of dat je er bewust voor kiest om alleen een kind op te voeden… Allemaal voorbeelden van keuzes die goed zijn. Echter, wij lezen steeds vaker in de media dat we ons druk maken over hoe andere vrouwen het doen!

Zo krijgt thuisblijfmoeder Romy Boomsma (de vrouw van Arie Boomsma…) het nogal zwaar te verduren omdat ze thuisblijft bij haar twee kinderen. “Alsof je de emancipatie persoonlijk in de weg staat als je er als jonge moeder voor kiest een paar jaar thuis te blijven om bij je kinderen te zijn”, schreef Boomsma eerder.

Maar niet alleen een thuisblijfmoeder krijgt vragen en ‘kritiek’. Een veel gehoorde klacht van onze vriendinnen (die in de dertig zijn) is dat het eigenlijk niet uitmaakt wat je doet, want bepaalde vragen krijg je toch altijd. ‘Je hebt een partner, toch? Wanneer komen er kinderen? Je kan toch niet heel lang meer wachten!?’ Of wanneer er al een kind is krijg je de vraag wanneer de tweede komt. En als single: ‘Hoe komt het dat je nog geen partner hebt? Ahh, wordt het niet eens tijd? Veel leeftijdsgenoten zijn toch al getrouwd? Jij bent zo leuk.’

Eigenlijk maakt het niet uit hoe je leven eruit ziet, vrouwen oordelen over andere vrouwen. En dat vinden wij zonde! Zouden wij vrouwen elkaar niet juist moeten steunen?

Twijfelmoeder

Als je als vrouw in de dertig bent, krijg je al snel de vraag wanneer er nou kinderen komen. Er is bijna geen ontkomen aan. Maar wat nou als je twijfelt? Hierover praten blijft moeilijk. Want als je aangeeft dat je twijfelt of er wel kinderen moeten komen, krijg je vaak pijnlijke gezichten. Het blijft voor veel vrouwen een gevoelig onderwerp. Wij ervaren als dertigers inmiddels zelf ook de druk van de ‘maatschappij’. Het ideaalbeeld blijft toch een vrouw, man en twee kinderen.

Blogger Patricia de Ryck, die een boek schreef over wel of niet moeder worden, beschrijft dit mooi: ‘Heb je kinderen of wil je die?’ lijkt de moeder der vragen voor iedere vrouw. Die druk blijft onvermijdelijk een impact, zeker als het voor jou niet vanzelfsprekend is om moeder te worden. Het kan je frustreren, je kunt je eenzaam en onbegrepen voelen, of schuldig omdat je je ouders of geliefde iets ontneemt. 

Ondanks dat mensen snel ‘de vraag’ durven te stellen, blijft het moeilijk voor vrouwen om hier onderling over te praten. Bang om de ander te kwetsen, bang om zelf kwetsbaar te zijn, want als je al tien jaar aan het proberen bent om kinderen te krijgen, is deze vraag iedere keer een klap. Maar als we nou eens proberen open te zijn, en zelf durven aan te geven of we erover willen praten? Als je twijfels hebt, is het heel fijn om deze te uiten. En laten we ons vooral niet schamen voor onze keuzes. Daarom is het boek van Patricia zo fijn, zij maakt dit onderwerp bespreekbaar, maar ze geeft wel aan dat we ‘de vraag’ niet te pas en te onpas moeten stellen.

Carrièrevrouw en moeder

Op het moment dat de keuze wel is gemaakt, en je naast kinderen ook kiest voor een carrière, krijg je vaak ook vragen en opmerkingen. Meer vrouwen dan ooit zijn hoger opgeleid. Volgens de emancipatiemonitor zijn vrouwen tegenwoordig zelfs hoger opgeleid dan mannen! Niet zo gek dus als je als vrouw besluit fulltime te blijven werken. Een carrière combineren met een gezin blijft een opgave. Maar het combineren kan! En iedere vrouw doet dit op haar eigen manier. Waarom zouden we een vrouw een schuldgevoel aanpraten wanneer ze besluit fulltime te blijven werken? Zorgt ze daarom minder goed voor haar kinderen? We hebben het nog steeds over het ‘glazen plafond’, maar wordt het niet eens tijd dat we moeten accepteren dat wanneer vrouwen naar de top willen, ze daar ook iets voor moeten doen? En dat betekent niet meteen dat ze kinderloos moet blijven!

Wij zeggen: steun de moeder die naar de top wil! Vang haar kinderen een keer op, geef haar complimenten en wees trots! Laten we niet vergeten dat we hebben moeten vechten voor de rechten die we nu hebben. Laten we er gebruik van maken!

Thuisblijfmoeder

Besluit een moeder thuis te blijven en een tijd niet te werken, maar te zorgen voor kinderen, staan veel mensen ook klaar met hun oordeel. Vind jij de thuisblijfmoeder ouderwets? Wij niet! Als wij moeders mogen geloven dan is er niets mooiers dan de liefde voor je kinderen. Wat is er dan mis mee dat een vrouw besluit thuis te blijven en te zorgen voor haar kinderen? Wij koesteren warme gevoelens voor onze moeders die rond half drie in de middag klaar zaten met een kop thee om te luisteren naar onze dag (toen wij kind waren). “Mijn gezin vind ik belangrijker dan wat mensen vinden van het feit dat ik fulltime thuis ben”, zo schrijft Boomsma. En gelijk heeft ze. Laten we haar nou steunen in haar keuze. Is emancipatie niet juist dat vrouwen hun eigen keuzes kunnen maken. Zo zien wij dat in ieder geval wel!

Wij zeggen: ook al ben je het niet eens met vrouwen die besluiten thuis te blijven, laat dit dan niet blijken. Ga op je vrije dag eens langs bij een thuisblijfmoeder en geniet ook even van haar vrijheid. Het leven draait niet alleen maar om prestaties, status, macht of geld. Je bent hier maar even, dus geniet en trek je niets aan van wat andere mensen zeggen, het is jouw leven!

En laten we niet vergeten dat volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) in 2030 er 3,5 miljoen alleenwonenden in Nederland zijn. En gezin bestaande uit een man, vrouw en twee kinderen is al heel lang niet meer, tijden veranderen!

Wij zijn benieuwd hoe jij over dit onderwerp denkt! Mail ons, info@lifestuff.nl en wie weet zie je jouw reactie terug op ons Instagramaccount!

Meer lezen? Klik dan hier! 

Please follow and like us: