Lezen vermindert stress: deze boeken moet je lezen

Herkenbaar? ‘s Avonds na het eten op de bank lekker Netflixen, bij het wakker worden meteen naar je telefoon grijpen en de hele dag achter de computer op je werk. Je zou bijna zeggen dat we leven vanaf ons scherm.

Niet zo gek dus dat steeds meer mensen hun telefoon gedurende een paar uur per dag wegleggen en vaker voor activiteiten kiezen waar je geen scherm voor nodig hebt. Want tja, altijd maar leven van ‘snackable content’ is eigenlijk helemaal geen luxe.

Maar wat moet je dan doen? Wat dacht je van een boek lezen! De universiteit van Sussex in Groot-Brittannië toonde in 2009 met een onderzoek aan dat lezen je stress kan verminderen tot maar liefst 68 procent. En dit hoef je maar een paar minuten per dag te doen.

Toegegeven, een paar minuten is wat kort, maar hey, het is een begin. Wil je wat langer lezen? Wij weten wat je op dit moment moet lezen!

1. Steinunn Sigurdardóttir – Heida

De IJslandse vrouw Heiða zou, als ze er volledig voor gegaan was, een internationale modellencarrière gehad kunnen hebben. Maar deze bijzondere vrouw koos voor haar roots: IJsland. En nee, ze koos niet voor het hippe, rumoerige Reykjavik, maar voor een afgelegen boerderij met 500 schapen aan de voet van de IJslandse highlands.

Weinig emotie, maar wel een andere wereld

In het boek neemt de schrijfster je mee naar dit toch wel harde leven en laat je proeven aan het bestaan van een schaapherder aan de rand van de wereld. Ondanks dat het boek weinig emotie kent (dit is wel een beetje jammer), waan je je even in een andere wereld en krijg je meer respect voor de natuur. Maar ook voor Heiða, die bewust kiest voor een bestaan zonder partner en kinderen.

Dit boek is een bestseller in IJsland en is bekroond met verschillende prijzen, waaronder de Women’s Literature Prize. De auteur laat met dit waargebeurde verhaal niet alleen het leven van de IJslandse boerin zien, maar vooral het verhaal van een stoere vrouw (ze neemt het ook nog op tegen een energiebedrijf die haar streek en haar schapen bedreigt), wat voor de verandering erg fijn is.

Waarom zou je je het boek moeten lezen?
Op een mooie lentedag in de tuin, kun je je meditatie even laten zitten :-), en dit boek lezen. Het leest namelijk als een trein, dit komt door de redelijk korte hoofdstukken. Daarnaast neemt de schrijfster je mee naar de verschillende seizoenen (herfst, winter, lente en de zomer), en zo blijf je in het verhaal niet lang op een plek.

Koop het boek hier.

Lees ook: 365 dagen per jaar gelukkig: zo gaat je dat lukken

2. Kieran Setiya – De U-curve

Ben jij stiekem (net als wij) fan van zelfhulpboeken? Dan kan De U-curve niet ontbreken op je nachtkastje. Ondanks dat wij nog niet de leeftijd hebben bereikt om last te hebben van een midlifecrisis (we zijn ergens in de 30), kun je van dit boek heel wat leren (ja, dat doen wij van zelfhulpboeken, je moet er alleen wel je eigen draai aan durven geven).

Wij denken dat iedereen wel een keer een onbevredigd gevoel heeft gehad over zijn of haar leven, maar hoe kan je ontsnappen uit dit gevoel? En een beetje blij zijn? Ondanks dat we allemaal weten dat we een keer doodgaan. Daar gaat dit boekje (zo dik is het niet) dieper op in.

Ben je rond de 46 jaar? Rond die leeftijd zitten veel mensen in een dal

Filosoof Kieran Setiya werd zelf rond zijn 35ste jaar getroffen door “een verontrustende mix van nostalgie, spijt, claustrofobie, leegte en angst”. Vanuit deze gevoelens ging hij zich verdiepen in de midlifecrisis. In 2008 kwamen Britse onderzoekers tot de conclusie dat na 50 jaar wetenschappelijke discussie of de midlifecrisis nu wel of niet bestond, dat tevredenheid met het eigen leven de vorm heeft van een U. Ben je jong? Dan is de tevredenheid hoog, je hebt tenslotte je hele leven nog voor je. Ook de wat oudere mensen zijn tevreden. Echter, ben je rond de 46 jaar? Dan heb je een beetje pech, want veel mensen van deze leeftijd zitten in een dal. Dit patroon was hetzelfde in 72 landen en gold voor mannen en vrouwen.

Maar hoe komt dit nou? Tijdens het lezen neemt de filosoof je mee in zijn zoektocht naar deze vraag. Op deze manier leer je alvast met de opkomende ‘midlifecrisis’ om te gaan of weet je hoe je ermee om moet gaan op het moment dat je deze gevoelens ervaart.

Maar hoe doe je dat dan?

Niet alleen aan geluk denken
Een van de eerste conclusie die Setiya trekt is dat je niet alles om geluk zelf moet laten draaien, maar dat je juist om andere dingen moet gaan geven. Je hoeft dan niet meteen om de hele mensheid te gaan geven, maar denk bijvoorbeeld wat kleiner: filosofie, honkbal, familie en vrienden. Oftewel: zoek een hobby ;). Door je aandacht af te leiden, ervaar je (vaak) vanzelf geluk, dan wanneer je focus alleen op geluk legt.

Is dit het nou?

Omarm je gemiste kansen
Of je nou wel al niet van middelbare leeftijd bent en een midlifecrisis hebt, veel mensen hebben deze vraag weleens aan zichzelf gesteld: ‘Is dit het nou?’ Het leven biedt zoveel, maar je kan lang niet alles doen. Hierdoor ben je bang dat je van alles mist. ‘Had ik niet beter popster kunnen worden? Of toch advocaat? Of had ik levens moeten redden? En had ik toch niet naar dat feestje moeten gaan gisteravond?’

Volgens de filosoof moeten we omarmen dat we kansen blijven missen. Er is veel te veel wat je kan doen doen, te veel voor een leven. “Zeg daarom tegen jezelf: al betreur ik het dat ik dingen betreur en verlang ik ernaar dat al mijn verlangens worden bevredigd, uiteindelijk kan ik niet de voorkeur geven aan bevredigde verlangens die niets meer te wensen overlaten. Het gevoel dat we iets zijn kwijtgeraakt, is reëel, maar het is waarmee we moeten leren leven, niet iets wat we weg moeten wensen. Omarm je gemiste kansen als een redelijke prijs voor de overvloedigheid die je krijgt omdat je leeft”, aldus Setiya.

Nieuwsgierig geworden naar meer? Koop het boek hier. 

Wij willen heel graag een boekenclub starten! We komen dan 3 keer per jaar in de omgeving van Maastricht samen. Zie je dit nou zitten? Mail ons dan: info@lifestuff.nl. 

Tot die tijd: klik hier om naar onze rubriek books te gaan om meer recensies te lezen! 

Please follow and like us: