Ikigai, wabi-sabi en forest bathing voor een lang en fijn leven

Ikigai, wabi-sabi en shinrin-yoku. Weet jij wat dit betekent? In het boek ‘De Japanse manier’ van Erin Niimi Longhurst leer je alles over deze termen, die je kunnen helpen om je leefstijl te verrijken.

Na Hygge uit Denemarken en de levensstijl Lagom uit Zweden is het nu dus tijd voor de Japanse kunst van een gelukkig leven. Want Japan zou nog steeds bovenaan staan als het gaat om de langste en gezondste levensverwachting wereldwijd gezien.

1. Ikigai
Hoe ze dat doen? Daar krijg je in dit boek uitleg over. Het begint met Ikigai. ‘Dit is datgene in ons leven wat ons een weldadige rijkdom verschaft, het is wat het leven betekenis geeft, of, zoals de Fransen zeggen: onze raison d’être.’ Okay, klinkt heel mooi, maar hoe krijg je dat in godsnaam voor elkaar…?

Naast een leuk werkleven hebben en dankbaar zijn voor je werk, speelt goed voor jezelf zorgen een grote rol. Dit zou volgens de Japanners een sleutel zijn tot productiviteit. Vooral het nemen van pauzes zou van vitaal belang zijn. Ook draait het om liefde, familie en ook om het gedenken van de overledenen. Dit doen de Japanners jaarlijks nadat iemand is overleden.

Een andere sleutel tot geluk is je gelukkig voelen in je omgeving. Daar spelen opruimen en het huishouden een grote rol. Er zijn hele YouTube-kanalen gewijd aan de manier waarop kleding wordt gevouwen.

Lees ook: Lagom: het geheim tegen een burn-out

2. Wabi-sabi
Daarnaast speelt wabi-sabi een grote rol. Dit is de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid. Eigenlijk is het gewoonweg accepteren dat alles om je heen scheurtjes (ja, ook jijzelf) krijgt en ouder zal worden. En juist daarin de schoonheid zien. Om even materialistisch te blijven: niet alleen blij zijn met nieuwe spullen, maar ook erg blij worden van het vinden van een oude hoed in je kast of een heerlijke maaltijd koken van restjes.

Ook speelt een ongefilterd leven leiden hierin een grote rol. Tegenwoordig is er een voortdurende druk om te laten zien hoeveel geluk je in je leven hebt. Terwijl iedereen wel eens een rot dag heeft, pijntjes heeft en dat het lang niet altijd alles goed gaat. Het is de tijd waarin meer mensen dan ooit een burn-out krijgen of kampen met psychische problemen. Probeer daarom juist bewust te leven, wees echt, wees jezelf. Dat zou volgens de Japanners moeten leiden tot meer geluk.

3. Shinrin-yoku
De term shinrin-yoku is oorspronkelijk bedacht door het Japanse ministerie van Landbouw, in de jaren ’80 van de twintigste eeuw, om de praktijk te beschrijven van het genezen door een onderdompeling in de natuur, oftewel forest bathing. Niet zo gek als je er goed over nadenkt, want ik denk dat iedereen wel weet hoe ontspannend een wandeling in het bos kan zijn.

Hoe je dat het beste kan doen doormiddel van shinrin-yoku wordt uitgebreid uitgelegd in het boek, maar hier alvast wat tips:

– Laat je apparatuur thuis, dus die ene mooie foto van het bos kan ook prima thuis op Instagram gezet worden.
– Loop geen van te voren uitgezette route. Je wilt simpelweg niet worden afgeleid.
– Snuif de atmosfeer op. Tel bijvoorbeeld het aantal jaarringen van een boomstronk.
– Stilte alsjeblieft. Las als je samen gaat wandelen met iemand stiltemomenten in.
– Gebruik mindfulness. Laat je emotionele bagage thuis en blijf in het nu.

Lees ook: Waarom mindfulness helpt om minder stress te ervaren

Wil je meer weten over de Japanse methode tot geluk? Het boek is onder andere hier verkrijgbaar. 

Please follow and like us: