EFT relatietherapie: steeds meer (jonge) stellen zoeken hulp

Veel te vaak ruzie maken, niet goed in je vel zitten en je partner nog amper aanraken. Als je relatie in zwaar weer zit, kies je er dan voor om bij elkaar te blijven of toch nog in therapie te gaan? Steeds meer stellen willen niet meteen de handdoek in de ring gooien en zoeken een relatietherapeut op. Hier horen ook steeds meer jonge stellen bij, die bijvoorbeeld net een kind hebben gekregen of allebei een drukke baan hebben.

Gelukkig kun je tegenwoordig voor veel verschillende soorten therapie kiezen. Maar er is een therapievorm waar steeds meer koppels voor kiezen en dat is EFT relatietherapie. Dit staat voor: Emotionally Focused Therapy. In de therapie verhelderen de therapeuten negatieve ineffectieve interactiepatronen die zijn ontstaan in de relatie.

Verbinding
Marjon Vinken, relatietherapeut bij ‘Praktijk voor Psychologische Behandeling Parkstad‘, bevestigt dat er tegenwoordig veel vraag is naar deze vorm van therapie en legt aan Life Stuff Magazine uit waarom het zo effectief is. “EFT is een relatietherapie ontwikkeld door dr. Sue Johnson in Canada. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar echtparen en heeft gezocht naar een effectieve manier om de verbinding te herstellen of te verbeteren. Zij heeft die inzichten bijeen gebracht in EFT relatietherapie. Inmiddels is EFT de best onderzochte relatietherapie en bewezen effectief”, vertelt Marjon.

Verbroken
Tijdens de therapie wordt er gekeken naar de patronen die in de loop van de jaren in een relatie zijn ontstaan. “In de therapie gaan we op zoek naar die patronen. De patronen die we in onze jeugd leren en ons eigen maken nemen we mee in onze relaties. Ook in onze relaties als volwassenen. Het gaat om inzicht krijgen in die patronen, de ‘dans’ die bij beide partners is ontstaan en op welke manier deze elkaar raken en zorgen dat de verbinding (tijdelijk) verbroken raakt. Want wanneer een stel voelt dat er geen verbinding meer is, is er ruimte voor ruzie en de angst om de belangrijke andere te verliezen.”

Herstellen
Bij andere therapieën wordt er vaak gewerkt aan de problemen in een relatie, maar volgens Marjon draait het veel meer om de verbinding tussen twee mensen. “Werken aan het inzicht in de negatieve of niet effectieve patronen verstevigt de basis van de relatie en geeft een gevoel van verbinding met elkaar.” Vinken ziet dat dan ook dat deze manier van therapie bij veel koppels werkt: “Door op zoek te gaan naar de patronen, leren partners begrijpen waarom de ander reageert zoals hij/zij reageert. Dat geeft wederzijds begrip en voorkomt dat ruzies escaleren. Mensen leren hun verbinding te herstellen.”

Lees ook: Genoeg bewegen en gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn

Betekenisgeving
Waarom juist in deze tijd deze therapie zo populair is kan Marjon wel verklaren. “Ik denk dat mensen steeds meer op zoek gaan naar meer betekenisgeving. Naar een betekenisvolle relatie. Je ziet dat terug in de maatschappij, waarin steeds meer mensen zoeken naar die betekenisgeving. Terug naar de basis, terug naar zichzelf, naar relaties om zich heen. Leren stilstaan bij jezelf, bij dat wat belangrijk is. Daar hoort ook je relatie bij. Werken aan jezelf en je relatie is hard werken, door de pijn gaan. Niet alleen de pijn van jezelf, maar ook de pijn van je partner voelen en leren zien.”

Druk
Ook speelt de drukte van deze tijd een rol. We moeten allemaal erg veel en houden hierdoor vaak weinig tijd over. Het eerste wat dan vaak sneuvelt is tijd doorbrengen met je partner. En dat heb je nou net nodig om de verbinding te houden. “In de ‘snelle’ wereld van vandaag is dat vaak moeilijk. Ik zie mensen op mijn spreekuur die het heel druk hebben, met hun kinderen, hun werk, hun sociale leven. Daarmee verliezen ze soms de verbinding met elkaar.”

Hechten
Volgens Marjon krijg je weer verbinding met elkaar op het moment dat je weer gaat openstaan voor de ander. “De basis van EFT is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we meer aan. In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. Dat is lastig, maar ook begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat je die niet kwijt wilt raken. In EFT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder de boosheid zit vaak veel pijn. Pas als je kunt zeggen wat pijn doet of waar je behoeften liggen kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling, maar dat kan pas als je niet alleen maar boos bent, maar juist je kwetsbare gevoelens durft te tonen.”, zo sluit de relatietherapeut af.

Lees ook: Vaak buikpijn of een opgeblazen gevoel? Hypnotherapie kan helpen

Meer weten over gezondheid, sport en mind? Lees meer interviews in onze rubriek Interview

Please follow and like us: