Ben jij omringd door ‘idioten’? Lees dan het boek van Erikson

Drijft je collega je tot waanzin met zijn overdreven liefde voor details? Of word je af en toe gek van het enthousiasme van je partner en denk je stiekem: ‘Ik ben omringd door idioten…?’ Dan is het boek ‘Omringd door idioten’ van Thomas Erikson een ‘must read’.

Door dit boek krijg je meer inzicht in het gedrag van de ander én in dat van jezelf (niet geheel overbodig…). Ook is het de bedoeling dat je beter leert communiceren. Ik hoor je denken: ‘Hoe dan? Dit moet toch een hele klus zijn…’ Je leert dit volgens Erikson aan de hand van een veelgebruikte methode: DISC. Deze methode duidt gedragsstijlen met kleuren aan.

Rood, geel, groen en blauw
DISC staat voor Dominant (rood), Inspirerend (geel), Stabiliteit (groen) en Correct (blauw). Als je rood bent dan ben je onder andere drijvend, ambitieus en doelbewust. Ben je geel dan ben je extravert, positief en spontaan. Als je groen bent dan ben je geduldig, betrouwbaar en voorzichtig. En ben je blauw dan ben je onderzoekend, volg je regels en ben je precies.

Herken jij jezelf al een beetje in een kleur? Naast dat je na het lezen van het boek inzicht krijgt in het gedrag van de mensen om je heen (hey ik denk dat mijn partner wel rood is), krijg je natuurlijk ook inzicht in je eigen gedrag.

Uiteraard kun je van meerdere kleuren iets hebben, maar vaak springt er één kleur echt uit. Naast dat je je eigen gedrag in kaart kan brengen, leer je je ook aanpassen aan de verschillende ‘kleuren’:

Verhoog je tempo en heb geduld
Als je je wilt aanpassen aan een rood persoon dan moet je je tempo verhogen. Houd het kort en kom ter zake. Breng de belangrijkste boodschap. Terwijl als je iets voor elkaar wilt krijgen met allemaal groene mensen om je heen moet je juist zelf de leiding nemen. Groene mensen nemen uit zichzelf niet snel initiatief, dus als je graag op vakantie wil en je partner is groen, dan moet je dit zelf regelen. Dit geldt ook bij collega’s die groen zijn, als je verandering wil doorvoeren dan moet je veel geduld hebben.

Eerst zien, dan geloven en ego strelen
Voordat je een gesprek aangaat met een blauw persoon, bedenk dan goed wat je wil zeggen. Verpak het niet mooier dan het is, maar wees duidelijk. Zij zijn meer van: ‘eerst zien en dan geloven’. Is je partner geel? Of werk je met veel collega’s die geel zijn? Je zou denken doordat ze flexibel zijn en creatief zijn, dat verandering doorvoeren makkelijk is. Dit klopt helemaal niet. Ze luisteren vaak niet en voeren alleen veranderingen door die ze zelf hebben aangedragen. Wat je dan kunt doen is hun ego strelen en woorden in hun mond leggen.

Enfin, het boek is de moeite waard om mee op vakantie te nemen of lees het op een zondagmiddag in een keer helemaal uit! Want je leert er veel van!

Lees ook: Dit lees je op vakantie bij het zwembad
Voor meer boeken die je gelezen moet hebben: klink dan hier voor de rubriek Books.

Bestel het boek hier

Please follow and like us: