Hotspot Oila: van upcyclen tot zelfgemaakte ijsthee

“Misschien is vijf procent van wat hier in de winkel staat nieuw. De rest is vintage, gerecycled of handgemaakt. Wat je bij ons kan krijgen, vind je niet bij de winkel om de hoek. We hebben ook geen voorraad”, vertelt Petra, mede-eigenaresse van woonstore Oila in Maastricht.

In oktober (2017) gingen de deuren open. “Op het moment dat we eindelijk konden starten, waren we al ruim anderhalf jaar bezig met het zoeken naar een pand. We hebben op verschillende plekken gekeken en Maastricht was uiteindelijk het meest praktische voor ons. Ook qua doelgroep.”

Foto: Cato Vrouwenraets

Upcyclen
Op de nog geen vijftig vierkante meter vind je echt alles. Van stoelen tot schilderijen, maar je kan er ook terecht voor koffie en taart. Een winkel die hoort bij deze tijd. We hebben anno 2018 behoefte aan minder spullen en houden rekening met het milieu. Het is dus niet voor niets dat ‘upcyclen’ (blaast afval of restmateriaal nieuw leven in) een ware trend is op dit moment.

“We zijn er wel voor om spullen zoveel mogelijk te hergebruiken of ze op te knappen. Zo geven we oude spullen toch een nieuw leven. De tafel en stoelen, bijvoorbeeld, hebben we zelf opgeknapt. Ook de keuken die we in de winkel gebruiken bestaat voor zeventig procent uit gerecycled materiaal. We willen toch wel groen zijn. Zo hebben we ook onze t-shirt tassen. Het was eerst een t-shirt en nu is het een tas. Op die manier proberen we mensen toch een beetje bewust te maken dat het niet heel veel moeite kost om groen te zijn”, legt Petra uit.

Foto: Cato Vrouwenraets

Homemade ijsthee
Diane en Petra kennen elkaar via een wederzijdse kennis. Al snel blijken ze dezelfde ideeën te hebben en besluiten ze samen een eigen zaak te beginnen. Naast de spullen die ze verkopen, kan je bij Oila ook terecht voor zelfgemaakte lekkernijen en sappen, zoals een heerlijke ijsthee. “Alles wordt huisgemaakt.” Dit is nog een hele klus, want ze zijn maar met z’n tweeën. “Plannen is het toverwoord. We staan allebei drie dagen in de winkel, maar ik ontkom er niet aan dat ik rond 22:00 uur nog in de keuken sta te bakken.”

Foto: Cato Vrouwenraets

Vegan
Tijdens het koken en bakken houden Diane en Petra ook rekening met mensen die geen gluten mogen of lactose-intolerant zijn. Daarnaast maken ze ook heerlijke veganistische gerechten. “We zorgen er altijd voor dat we sojamelk, havermelk, of amandelmelk hebben. We proberen ook de nadruk te leggen op glutenvrij, lactosevrij en suikervrij. Dit doen we omdat wij merken dat de keuze binnen de horeca heel beperkt is. Terwijl het geen straf is om glutenvrij te eten.”

Ook proberen ze dus veganistisch te koken voor hun klanten. “Ze zeggen vaak ‘jullie spelen in op de hype’,  maar laat dat maar zo zijn. De mensen die het echt nodig hebben, krijgen zo wel draagvlak.”

Foto: Cato Vrouwenraets

Waar moet ik zijn?
Oila zit een beetje verstopt in het centrum van Maastricht: Sporenstraat 6, Maastricht.

Lees ook: Interieurtrends 2018: Roze, upcyclen en huiselijkheid

Meer Interviews? Klik dan hier.

Lees ook: ‘De eerste jaren is het oogkleppen op en gaan’

Please follow and like us: