‘Erg veel pijn tijdens menstruatie is niet normaal’

Zoveel last hebben van je menstruatie dat je niet niet goed kunt functioneren zonder zware pijnstillers? Soms zo erg dat werken of studeren ook niet gaat? Wereldwijd lijdt 1 op de 8 vrouwen aan de gynaecologische ziekte endometriose. Deze ziekte komt dus net zo vaak voor onder vrouwen als borstkanker en diabetes, maar is een stuk minder bekend.

Endometriose kreeg een aantal jaren geleden wel in een keer een gezicht door Lena Dunham (de bedenker/actrice van HBO serie Girls). In februari van dit jaar maakte Lena zelfs bekend een baarmoederverwijdering te hebben gedaan in een poging om haar jarenlange strijd tegen de vreselijke pijn, die voortkomend uit endometriose, te beëindigen.

Maar wat is endometriose nou precies? Bianca De Bie van de Endometriose Stichting legt aan Life Stuff Magazine uit hoeveel impact de ziekte heeft op het leven van patiënten.

Chronische ontsteking

“Endometriose is een ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit weefsel zit op het buikvlies, maar vaak ook op organen in de onderbuik. Het ‘groeit’ daar, en zorgt voor een chronische ontsteking. En dit brengt weer een scala van klachten met zich mee”, legt Bianca uit.

Alarmbel
Veel vrouwen hebben dan ook buiten hun menstruatie om veel pijn. Alleen zijn de klachten in het begin nog niet de hele maand aanwezig. In eerste instantie is de pijn alleen tijdens de eerste dagen van de menstruatie aanwezig. “Veel meisjes en vrouwen denken dat dit bij de menstruatie hoort en wuiven de pijnklachten weg. Maar er moet juist een alarmbel afgaan wanneer je zoveel pijn hebt dat je echt zware pijnstillers nodig hebt en je niet naar je werk kunt. Of naar je werk/ school gaat en eigenlijk alleen kunt functioneren op de pijnstillers. Dan is er iets aan de hand. Erg veel pijn hebben tijdens je menstruatie is niet normaal.”

Klachtenpatronen
Naast dat vrouwen en meisjes de klachten niet herkennen als ernstig, maar als iets wat bij de menstruatie hoort, is endometriose ook moeilijk te diagnostiseren voor artsen. “De ziekte heeft heel veel verschillende klachtenpatronen. Die zijn niet bij iedereen hetzelfde.”

Blaasontsteking
“Zo krijgen vrouwen ook vaak tijdens hun cyclus pijn aan hun darmen en hebben ze last van een soort van blaasontsteking. Of in ieder geval een geïrriteerde blaas. Die cyclische buikpijn gaat over in altijd buikpijn. Dus die klachten worden naar mate de tijd vordert steeds erger, en duren ze langer. En van twee dagen ziek zijn, worden dat er zo drie of vier dagen”, vertelt De Bie.

Lees ook: Vaak buikpijn of een opgeblazen gevoel? Hypnotherapie kan helpen

Prikkelbare darm syndroom
Daarnaast kunnen deze klachten ook juist voor verwarring zorgen. “Wat we zien is dat vrouwen wel naar de huisarts gaan met die pijn en met het feit dat ze bijvoorbeeld moeilijk naar de wc kunnen en dat ze last hebben van hun ontlasting en darmen. Doordat dit al een hele tijd speelt denkt de huisarts al snel dat het probleem in de darmen ligt. Dan wordt er gedacht aan het prikkelbare darm syndroom of bijvoorbeeld de ziekte van Crohn. Het wordt dan niet gekoppeld aan je menstruatie. Hierdoor vertraag je de diagnose nog meer.”

Zwanger worden
Het is dus niet zo gek dat de diagnosetijd vaak ruim acht jaar is. “En in die tijd hebben vrouwen veel klachten en kunnen ze niet duiden waar die klachten nou vandaan komen. Maar hierdoor kan het endometrioseweefsel wel op steeds meer organen gaan vastzitten, en dit kan weer voor schade zorgen. We zien ook vaak dat de diagnose wordt gesteld bij vrouwen tussen hun 25ste en hun 30ste levensjaar. In deze fase proberen vrouwen vaak zwanger te worden en als het dan niet lukt worden er onderzoeken gedaan en blijkt er inderdaad endometriose aanwezig te zijn. Ook al is het niet gezegd dat endometriose bij iedereen deze klachten geeft. Er zijn vrouwen die ondanks de endometriose meteen zwanger worden.”

Ook de behandeling is per patiënt anders. “We kunnen de ziekte op dit moment niet genezen, de behandeling bestaat dan ook vaak uit medicijnen en eventueel operaties. Tijdens zo’n operatie worden de endometriose plekken en verklevingen verwijderd.”

Sexy
Door Lena Dunham is de ziekte meer in de belangstelling komen te staan, maar volgens Bianca is het ook belangrijk dat vrouwen onderling durven te praten over hun klachten en dat deze niet afgedaan worden als ‘dit hoort er nou eenmaal bij’. “Endometriose wordt niet sexy gevonden. Het is niet iets waar je over praat, het gaat over bloedverlies, over je geslachtsorganen en daar praten vrouwen niet zomaar over. Maar ik denk wel dat het belangrijk is dat we over endometriose gaan praten en dat vrouwen beseffen dat veel pijn hebben tijdens je menstruatie niet normaal is.”

Lees ook: Griep of verkouden? 3 tips uit grootmoeders tijd

Please follow and like us: