Slechte slaper? Met deze tien tips slaap je als een roos

Lang wakker liggen, piekeren en niet uitgerust opstaan. Steeds meer mensen slapen slecht. Is dit voor jou herkenbaar? Dan is het tijd om aan je slaaphygiëne te werken! Ja, je leest het goed. Slaaphygiëne zijn de omstandigheden en handelingen die goed slapen bevorderen.

Maar wanneer spreek je nou echt van slapeloosheid? Hier is sprake van wanneer je minimaal 3 keer per week slecht inslaapt of slecht doorslaapt én dat dit ook effect heeft op je functioneren overdag, denk hierbij aan bijvoorbeeld een verminderde concentratie. Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig, meestal varieert het aantal uur slaap, dus niet in bed liggen, maar echt slapen van 6 tot 10 uur.

REM
De meeste mensen slapen 7 tot 8 uur per nacht. Ook is slaap onder te verdelen in de REM (rapid eye movements)-slaap en non-REM-slaap. Deze twee samen wordt de slaapcyclus genoemd en deze herhaalt zich ongeveer 4 tot 5 keer per nacht.

Een aantal keren per nacht wakker worden is dus normaal, dit hoort bij je slaapcyclus! Ook heeft leeftijd invloed op je slaap, zo slapen oudere mensen vaak korter, maar ook lichter, terwijl je rond de pubertijd juist heel veel slaap nodig hebt.

Hoe kun je je slaap verbeteren?
Veel mensen denken bij slaapproblemen direct aan slaappillen, maar wat veel mensen niet weten is dat er met een goede manier van slapen een beter en langer effect te behalen valt. Slaaphygiëne dus. Je kunt je slaap verzorgen. En met deze 10 tips kom je al een heel eind!

1. Misschien klinkt deze té logisch, maar slaap in een bed. Veel mensen vallen in slaap voor de tv op de bank en blijven vervolgens liggen. Niet doen! Houd je slaapkamer voor slapen, je bank voor ontspanning en ga dus ook echt naar bed als het tijd is om te gaan slapen.

2. Zorg voor regelmatige tijden voor naar bed gaan en opstaan.

3. Doe liever geen dutjes overdag, dan ben je ’s avonds minder moe en val je minder snel in slaap.

4. Zit je de hele dag? Ga dan bewegen! Jezelf lichamelijk moe maken komt je slaap ten goede. Streef naar minstens 4 keer per week intensief bewegen.

5. Beperk het aantal uur dat je naar een beeldscherm kijkt. Wij snappen dat dit niet altijd mogelijk is, maar zorg er dan wel voor dat je een uur voordat je gaat slapen je niet meer naar een scherm kijkt. Tip: lees een boek, bedenk wat je morgen aandoet, smeer alvast boterhammen (scheelt tijd in de ochtend en dan kun je dus langer slapen), wandel een klein stukje, bel iemand op, etc.

6. Zorg voor voldoende frisse lucht in je slaapkamer (slaap met een raam open).

7. Temperatuur is heel belangrijk: te warm (zweten) ’s nachts is niet goed, maar te koud ook niet. Zorg dat je een goede deken hebt en dat de temperatuur in je slaapkamer tussen de 16°C tot 18°C is.

8. Ga niet meteen slapen na het sporten, je lichaam is dan nog te “actief”, waardoor slapen niet zal lukken.

9. Drink liever geen koffie of energiedrankjes voor het slapen gaan. Ook alcohol of veel eten voor het slapen gaan is niet goed.

10. Lukt het niet om gedachten uit je hoofd te zetten? Leg dan een notitieblokje naast je bed en schrijf op waar je aan denkt, dan is het letterlijk en figuurlijk uit je hoofd. Maak dit lijstje niet op je telefoon (denk hierbij aan punt 4).

Weltrusten!

Lees ook: Drukdrukdruk? Met deze vijf tips kun je de wereld aan!

Please follow and like us: