‘Het is niet goed om altijd positief te zijn’

Het zijn wel één van onze grootste guilty pleasures: zelfhulpboeken en meditatie-apps. Wij hebben inmiddels zoveel zelfhulpboeken gelezen, dat we er een boekenkast mee kunnen vullen. En onze telefoons staan vol met apps voor mindfulness, yoga en meditatie.

Dan is de grote vraag natuurlijk of we er ook iets aan hebben? Voelen we ons beter? Worden we rustiger door bijvoorbeeld het gebruik van een meditatie-app? Maakt het ons gelukkiger? Want is gelukkiger worden niet het uiteindelijke doel?

Ons leven lijkt een stuk drukker te zijn geworden door de komst van onder andere de mobiele telefoon en social media. Ook is de druk om te presteren hoog. Mede hierdoor komen steeds meer mensen met burn-out klachten thuis te zitten.

Bij ons speelt dan ook al een paar jaar de vraag hoe we ondanks alle hectiek toch genoeg rust kunnen nemen. We hebben inmiddels al heel wat gelezen, cursussen gevolgd en mensen geïnterviewd over dit onderwerp.

De komende weken delen wij daarom onze favoriete boeken, apps en lessen. Welke zelfhulpboeken zijn het lezen waard? En wat zijn de handigste tips.

De edele kunst van not giving a fuck 
Deze week ‘De edele kunst van not giving a fuck’. Het boek geschreven door Mark Manson is inmiddels een bestseller en in de boekhandel kun je (bijna) niet om het boek heen.

Way too many fucks
Volgens Mark is het probleem van onze tijd dat we ‘way too many fucks’ toekennen aan wel heel erg onbenullige zaken. We maken ons overal druk om, terwijl dit helemaal niet nodig is. Manson adviseert je om de juiste zaken uit te kiezen om je druk over te maken. Ook benadrukt hij dat lijden helemaal niet zo slecht is. ‘Als je op een dag terugblikt, zullen de jaren van worsteling uiteindelijk de mooiste blijken.’ Zo zei Freud al.

Wij snappen dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, daarom deze drie handige tips om mee te beginnen:

1. ‘Geluk ontstaat door het oplossen van problemen’
Problemen zijn er constant in het leven. Als we alleen maar bezig zijn om ons druk te maken over de kleine problemen/dingen, dan zien we volgens Mark niet wat de echt belangrijke dingen zijn. Stel jezelf dus de vraag: waar ga je een fuck om geven? Geluk ontstaat volgens Manson, op het moment dat je problemen gaat oplossen. ‘Problemen zullen er altijd zijn, dus kun je ze maar beter oplossen.’

Tip: maak iedere dag een lijst van belangrijke dingen die gedaan moeten worden. Hierdoor slaap je beter (hebben wij ervaren), want je gaat bezig met het oplossen van de problemen (de obstakels). Hoef je er ‘s nachts niet meer over na te denken. 

Lees ook: De beste apps voor ontspanning, mindfulness en meditatie

2. Afwijzing maakt het leven beter
Volgens Mark zijn veel mensen ‘geïndoctrineerd’ door het idee dat je dingen moet accepteren en zo positief mogelijk alles moet benaderen. Het liefst zeggen we overal ‘ja’ op. Hier zit natuurlijk een mooie kant aan, maar het is helemaal niet verkeerd om zaken af te wijzen. Dit kan heel nuttig zijn. ‘Anders sta je nergens voor’, zo schrijft Manson. Het vermijden van afwijzingen geeft alleen op korte termijn een goed gevoel. ‘Op de lange termijn word je er eerder stuur- en richtingloos van.’ Het is dus, volgens de schrijver, belangrijk dat we kiezen voor bepaalde waarden, en andere waarden geen voorrang geven.

Tip: Maak een lijst van de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Denk aan je gezin/familie/vriendschappen/werk. En maak een lijst van dingen die niet zo belangrijk voor je zijn. Dan weet je ook waar je op moet focussen en waar je je iets minder druk om kan maken. 

3. Stop met altijd positief zijn
Er is best iets voor te zeggen, het leven van de zonnige kant zien. Alleen het voortdurend positief zijn, is een vorm van vermijden en geen valide oplossing voor de echte problemen in je leven. ‘Het is eigenlijk heel simpel: dingen lopen fout, mensen maken ons van streek, ongelukken gebeuren. Dat soort zaken geeft ons een beroerd gevoel. En dat is prima.’ Zo legt Manson in het boek uit. ‘Als we onszelf dwingen altijd maar positief te zijn, ontkennen we het bestaan van problemen in ons leven. En als we onze problemen ontkennen, ontnemen we onszelf de kan ze op te lossen en geluk te generen.’

Tip: Gaan er (kleine) dingen mis? Sta dan even stil bij je gevoel en schrijf op hoe je het probleem kan oplossen. 

Lees ook: ‘Er is een nieuwe vorm van armoede gecreëerd: tijdarmoede’

Please follow and like us: