‘Er is een nieuwe vorm van armoede gecreëerd: tijdarmoede’

‘Opzij, opzij, opzij, want ik ben haast te laat. Ik heb maar een paar minuten tijd. Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.’ Herman van Veen zong het al heel lang geleden. We zijn druk, druk en nog eens druk. Maar is dat wel nodig?

Econoom Heleen Mees schreef in een column voor de Volkskrant dat we ‘gewoon’ maar weer eens vijf dagen per week moeten gaan werken. Nederland is namelijk een extreem deeltijdland. Gemiddeld werken Nederlanders 30 uur per week, dat is maar liefst 7 uur onder het OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling)-gemiddelde. “De stijgende welvaart van de afgelopen decennia heeft een nieuwe vorm van armoede gecreëerd: tijdarmoede”, aldus Mees.

Hoe zit dat dan, tijdarmoede?
Genoten onze opa en oma nog enorm van één uitstapje per maand, bijvoorbeeld een heerlijke wandeling. Tegenwoordig hebben we ieder weekend wel meerdere dingen op de planning staan en hebben we doordeweeks een hoop sociale contacten te onderhouden en sporten we erop los. Dat naast ons werk.

Mees schets het als volgt: “Inmiddels is het in Nederland elke dag Koningsdag. Het land is vergeven van de festivals, culinaire markten en beurzen. Kinderen gaan niet alleen meer naar voetbal en muziekles, maar doen ook aan tennis, hockey en kitesurfen. Iedere zichzelf respecterende volwassene loopt tegenwoordig een marathon of doet een tough mudder race. Men gaat aan decadentie ten onder.”

Wat zou je hier nou aan kunnen doen?

Koop tijd
Volgens Mees kun je een begin maken door bepaalde taken uit te besteden. “Versimpel je leven door vijf dagen per week te werken. Geef het extra inkomen uit aan dingen waarmee je tijd bespaart; een schoonmaakster, kant-en-klaarmaaltijden en een oppas die de kinderen ook naar muziekles en sportvereniging brengt. Dat scheelt veel overdracht en out-of-office-reply stress en is overzichtelijker dan het deeltijdgeneuzel waarin Nederland zich momenteel verliest.” Oftewel doe je werk goed en koop tijd in je privéleven.

Versimpel
Daarnaast is het heel mooi dat we zoveel hobby’s hebben en ons ook naast ons werk uitdagen. Maar versimpel je leven. Ben minder bereikbaar zodra je thuis bent. Uit een onderzoek uitgevoerd door de University of London blijkt dat altijd ‘aan’ staan kan leiden tot IQ-verlies. Het brein heeft nou eenmaal af en toe rust nodig. Als je genoeg tijd hebt op je werk om alles af te ronden, hoef je niet meer zo nodig thuis bereikbaar te zijn. Bekijk ook eens je vriendengroep. Als je een paar hechte vriendschappen hebt, word je daar over het algemeen gelukkiger van dan een hele groep vage vrienden. Maak je niet druk dat je geen marathons rent of niet traint voor een Iron Man. Geniet van een wandeling op zondag en neem je rust. Want van rust komt weer creativiteit.

Lees ook: Griep of verkouden? 3 tips uit grootmoeders tijd

Please follow and like us: