De beste kookboeken met gezonde & makkelijke recepten

Elke dag een lekkere maaltijd op tafel zetten kan een opgave zijn. Zeker als het ook nog gezond moet zijn en je weinig tijd hebt. Daarnaast is variëren erg belangrijk. Ben je niet zo heel handig in de keuken, zoals wij? Dan zijn goede kookboeken een must.

Met deze twee kookboeken kom je een heel eind en eet je dagelijks gezond (en let je ook nog een beetje op het milieu):

Veggie – Hugh Fearnley-Whittingstall
Groenten in de hoofdrol. De recepten met groenten uit het kookboek Veg! waren al een groot succes. In deze kleinere uitgave Veggie (die je makkelijk mee kan nemen) heb je 224 pagina’s met heerlijke recepten, die gemakkelijk te maken zijn. De kok/ auteur Hugh Fearnley-Whittingstall is in Groot-Brittannië bekend door zijn kookprogramma’s op Channel 4. Deze worden uitgezonden vanuit zijn River Cottage in Devon.

De auteur werd zich meer en meer bewust van het feit dat vleesproductie en visvangst het milieu steeds zwaarder belasten. Daarnaast is de kok aanhanger van biologische seizoensproducten. Als je denkt dat de recepten veel tijd in beslag nemen en je per se vegan moet zijn om dit lekker te vinden, dan heb je het mis. Het is voor iedereen geschikt, zeker als je vaker vlees en vis wil laten staan en rekening wil houden met het milieu.

Eet Paleo in 7 Stappen – Marinka Bil
Hou je wel heel erg van vlees en vis? Dan is dit kookboek een uitkomst. Sommige mensen schrikken misschien als ze paleo horen. ‘Is dat niet zo’n dieet?’ Ja en nee: het paleodieet, dat ook wel paleolithisch dieet of jager-verzamelaardieet wordt genoemd, is gebaseerd op de veronderstelde voeding van de menselijke voorouders in het paleolithicum, een periode van 2,5 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden. De naam paleo stamt af van het Griekse woord ‘oud’. Veel mensen die enthousiast zijn over paleo, noemen het dan ook niet een dieet, maar een manier van leven.

Het menselijk lichaam heeft zich al meer dan 2 miljoen jaar ontwikkeld met wat we gewoon in de natuur tegenkwamen: vlees van wild, vis, groenten, wilde vruchten, eieren en noten. Inmiddels eten we veel bewerkt voedsel, en dit zou niet goed zijn. Met het paleodieet ga je eigenlijk terug naar wat men vroeger at:

  • Vlees
  • Vis en zeedieren (hiertoe behoort ook ei)
  • Fruit
  • Groenten
  • Noten en zaden

Nou hoef je niet bang te zijn dat je met dit kookboek meteen volledig zo moet gaan leven. (Dat doen wij ook niet.) Het is een heel handig kookboek omdat je naast boodschappenlijstjes er ook heerlijke recepten in hebt staan. En wil je toch eens proberen naar deze levenswijze te gaan leven? Dan is dit kookboek het perfecte begin. Je krijgt namelijk naast de boodschappenlijstje en recepten ook veel uitleg over paleo.

(Dit kookboek is in Maastricht te koop bij The Broth Bar (Hoogbrugstraat 43A))

 

Please follow and like us: