‘De eerste jaren is het oogkleppen op en gaan’

“We gaan vaak naar België om daar te eten bij een soepbar. Dat loopt daar echt storm. Zo is het eerste idee ontstaan om iets met soepen te gaan doen.” Ze hadden het al heel lang in hun hoofd, een eigen zaak beginnen. Ruim twee jaar geleden was het zover en zijn Marie-Claire (32 jaar) en Paul (26 jaar) Vers. in Maastricht begonnen. Een plek waar je terecht kan voor verse smoothies en soepen.

“We hebben altijd al apart van elkaar gezegd dat we een eigen zaak wilden”, vertelt Paul enthousiast vanuit het knusse Vers. aan de Grote Gracht. En ondanks dat het heel hard werken is, zijn de twee eigenaren heel blij met de stap die ze hebben gezet. “Je weet als je een eigen zaak begint: de eerste jaren is het oogkleppen op en gaan.”

Kruisherenhotel
Het stel leerde elkaar kennen toen ze allebei werkzaam waren bij het Kruisherenhotel in Maastricht. “Op den duur was het tijd voor een nieuwe uitdaging. Al snel wisten we dat we iets met soepen zouden willen doen. Maar daarnaast zat Marie-Claire voor haar vroegere werk als reisleidster voor TUI ieder half jaar wel ergens anders in de wereld. Daar vond je op iedere straathoek verse sapjes, dat werd daar ter plekke klaargemaakt en dat wilden wij zelf hier in Nederland ook. Daarom maken we nu ook alles ‘à la minute’”, legt Paul uit.

Het voelde gewoon goed

Snelvaart
Het idee en de wens was er, maar er moest nog wel een plek gevonden worden. Volgens Paul vonden ze snel hun droompand. “Op den duur fietste Marie-Claire een keer op een andere manier naar huis en zag ze dit pandje, een dag later stonden we binnen. Ondanks dat het toen in een snelvaart ging, voelde het op dat moment al meteen goed.”


Lees ook: 
Noraly (25) stopte met haar studie en begon een lunchroom

Privéleven
Door hun jarenlange ervaring in de horeca is het stel hard werken wel gewend, maar veel privéleven is er niet bij weet Paul. “We hebben net de openingstijden wat aangepast, we gaan een half uurtje eerder dicht. Dan heb je nog iets aan je avond. Ook proberen we de maandag vrij te houden, dat is onze rustdag. Na twee jaar kunnen we iets meer rust nemen. Het zijn lange dagen: we beginnen om 06:00 uur en zijn rond 19:30 uur klaar, maar dat weet als je een eigen zaak begint.”

Waar iedereen welkom is

Huiskamergevoel
De vraag hoe het is om als stel altijd samen te werken, krijgen Paul en Marie-Claire vaak. “We wisten wel waar we aan begonnen. We werkten natuurlijk al samen in het Kruisherenhotel. Het gaat ook gewoon vanzelf. Als het heel druk is, dan wordt er 3 à 4 uur niets gezegd. Je bent zo goed op elkaar ingespeeld, dat het gewoon lekker loopt”, legt Paul tevreden uit. “We wilden ook echt iets samen neerzetten, een huiskamergevoel creëren, waar iedereen welkom is. Zoals wij ook zelf zijn: heel open.”

Internationale gasten
In het bourgondische Maastricht is een concept als Vers. nog niet veelvuldig te vinden. Heel opvallend is dat niet volgens Paul. “Vanaf het begin is het eigenlijk wel druk geweest, maar er komen nu steeds meer een ander soort klanten. In het begin zaten er veel studenten en mensen uit de omgeving. Langzamerhand merk je ook dat het regionaler wat bekender aan het worden is. Alleen de echte Maastrichtenaren zijn schaars in de zaak. Hadden we ook wel een beetje verwacht, zij zijn toch wat Bourgondischer. Drinken graag ergens een wijntje bij. Wel trekken we veel internationale gasten, die zijn wat meer gewend om buiten de deur te lunchen.”

Ik zou graag een keten willen

Droom groot
Toekomstplannen heeft het stel wel. “Ik droom vaak heel groot, ik vooral haha. En dan zegt Marie-Claire: ‘even rustig aan’. Maar ik zou heel graag een keten willen: dat er vrachtwagens door heel Nederland rijden die dan Vers. bevoorraden. Ja, dat zou ik wel heel vet vinden. En zeg nooit-nooit, er kan altijd van alles gebeuren.”

Voor mensen die graag een eigen zaak beginnen heeft Paul nog wel een tip: “Als je niet 100 procent gelukkig bent in je baan, en je denkt dat een eigen zaak hebben het wel is, ga er dan voor. Oh, en ga wel eerst langs bij de gemeente, zodat je meteen duidelijk hebt welke vergunningen je nodig hebt. Dat is wel handig. En voor de rest: geniet!”

Lees ook: Hotspot van de week: Vers. in Maastricht

Please follow and like us: