Onderzoeker MUMC+ ontdekt per ongeluk ‘seksspeeltje’

Tijdens een onderzoek naar pijn bij het vrijen een tool ontwikkelen die ook door kan als ‘seksspeeltje’? Seksuologe Reinhilde Melles van het Maastricht UMC+ ontwikkelde de ‘Vaginal Pressure Inducer’ (VPI). Deze tool helpt niet alleen vrouwen die pijn bij het vrijen hebben, maar kan ook voor opwinding zorgen.

Dyspareunie/ vaginisme (oftewel pijn bij het vrijen) is voor veel vrouwen een moeilijk en (te) gevoelig onderwerp om over te praten. Vaak durven ze dit ook niet, zelfs niet met hun partner. Dat er onderzoeken naar worden gedaan is dus niet zo raar, want meer vrouwen lijden hieraan dan je zou denken.

Te pijnlijk
Een op de drie jonge vrouwen heeft namelijk af en toe pijn bij het vrijen en circa vijftien procent van de vrouwen heeft hier chronisch last van. Soms zo erg dat geslachtsgemeenschap vrijwel onmogelijk is omdat dit te pijnlijk is.

Vaginal Pressure Inducer
Klinisch psychologe/ seksuologe Melles heeft met de VPI een tool ontwikkeld om pijn bij het vrijen te kunnen meten. Met de VPI kan geleidelijk toenemende vaginale druk worden toegediend.

Tijdens het onderzoek werd echter ook ontdekt dat wanneer je de vaginale druk opvoert, dit ook opwindend kan zijn voor vrouwen. Volgens buitenlandse media, onder andere de Britse Metro, werd er dus per ongeluk een nieuw seksspeeltje ontdekt.

Bron: www.mumc.nl

Seksuele opwinding
De tool zorgt dus voor seksuele opwinding. En dit is weer goed nieuws voor de vijftien procent van de vrouwen waar geslachtsgemeenschap vrijwel onmogelijk is, want het vergroten van lust heeft ook een positieve invloed op het verminderen van pijn bij het vrijen.

Maar hoe werkt het dan?
“De VPI bestaat uit een latex ballon die geleidelijk wordt gevuld met lauw-warm water. Het is bevestigd aan een soort handvat in een broekje met klittenband. Als vrouwen dit broekje aantrekken, komt de ballon in de opening van de vagina terecht. De vaginale druk kan door middel van een (water)pomp met afstandsbediening worden gecontroleerd”, zo omschrijft de onderzoeker van het Maastricht UMC+ de tool.

Is het dan al verkrijgbaar?
Het plan is om de VPI verder te ontwikkelen, zodat het in de toekomst thuis te gebruiken is. Klaar met onderzoeken is Melles dan ook nog niet. In een volgende studie zal het worden getest bij vrouwen die onder andere negatieve ervaringen hebben met seksualiteit. Ook hoopt ze door aandacht te vragen voor dit onderwerp, zo het taboe op seksuele problemen te doorbreken.

Oh, en Melles vindt het geen probleem als de VPI ook als seksspeeltje op de markt zal komen (voor de nieuwsgierige onder ons).

Wil je meer weten? Bezoek dan de website van het Maastricht UMC+

Lees ook: Vaak buikpijn of een opgeblazen gevoel? Hypnotherapie kan helpen

Please follow and like us: