Auschwitz-overlevende Eger: ‘Wat er ook gebeurt: je hebt altijd een keuze’

We kunnen veel leren van het levensverhaal van Edith Eger. In 1944 werd Eger (geboren in Hongarije) naar Auschwitz gestuurd, waar ze gedwongen werd om voor de Engel des doods, Joseph Mengele, te dansen. Ze was nog maar nauwelijks in leven toen het kamp werd bevrijd.

In haar boek ‘De keuze’ legt zij aan de hand van haar eigen levensverhaal uit hoe je je uit je eigen gedachten kan bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen. Of je nou net verliefd bent, ziek of een scheiding te verwerken hebt, je hebt altijd een keuze volgens Eger.

Geluk
“Als we ongelukkig zijn, komt dat vaak doordat we te veel verantwoordelijkheden op ons nemen of juist te weinig. In plaats van assertief te zijn en echt voor onszelf te kiezen, worden we misschien agressief (kiezen voor anderen), passief (anderen voor ons laten kiezen), of passief-agressief (anderen saboteren zodat ze niet bereiken wat ze willen)”, zo vertelt Eger in haar boek. Na de oorlog specialiseerde ze zich in traumaverwerking en vandaag de dag werkt ze, op 90-jarige leeftijd, nog altijd als psycholoog.

Gevangenis
Haar boek biedt troost, maar verbaasd je ook. Deze vrouw heeft heel veel meegemaakt, maar toch heeft ze in haar leven de kracht gevonden om andere mensen te helpen. “Als we onszelf niet toestaan om te rouwen om ons verdriet, onze wonden en onze teleurstellingen, zijn we ertoe verdoemd om ze telkens opnieuw te beleven. Je kunt vrijheid vinden in het accepteren van wat er is gebeurd. Vrijheid betekent dat we de moed verzamelen om de gevangenis af te breken, steen voor steen”, zo vertelt de psychologe in haar boek.

Ook deelt ze de vragen die ze stelt aan patiënten wanneer ze begint aan de eerste sessie. Deze zijn heel leerzaam, want probeer ze maar eens te beantwoorden:

1. Wat wil je?
Een bedrieglijk eenvoudige vraag volgens Eger. Maar voor veel mensen toch erg moeilijk om dan onszelf toestemming te geven om onszelf te leren kennen en naar onszelf te luisteren.

2. Wie wil het?
Volgens Eger is het vaak een strijd om onze verwachtingen voor onszelf te begrijpen, in plaats van proberen te voldoen aan de verwachtingen die anderen van ons hebben.

3. Wat ga je eraan doen?
Eger zegt dat we in de kracht van positief denken moeten geloven. Maar verandering en vrijheid vereisen ook positieve actie. Dingen die we vaker doen, daar worden we ook beter in.

4. Wanneer?
Wacht niet! Is de boodschap van Eger. Kom in actie nu!

(Haar boek ligt nu in de winkels!)

Lees ook: Leren van de dood om voluit in het leven te staan

Please follow and like us: