Vaak buikpijn of een opgeblazen gevoel? Hypnotherapie kan helpen

Buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of juist obstipatie en vermoeidheid. Klachten die je dagelijkse leven behoorlijk kunnen belemmeren en die voor veel mensen herkenbaar zijn. Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders zouden namelijk last hebben van het prikkelbare darm syndroom (PDS).

Tot een paar jaar geleden werd er gezegd dat er weinig aan PDS te doen was en dat patiënten er ‘maar’ mee moesten leren leven. Tegenwoordig zijn er steeds meer behandelingen die goed lijken aan te slaan.

Naast bijvoorbeeld een speciaal dieet, probiotica of pepermuntolie capsules is een van deze behandelingen hypnotherapie. Hypnotherapeut Nico Jacobs van gewichtmeester.nl legt aan Life Stuff Magazine uit waarom hypnotherapie een goede behandeling is bij PDS. “Als mensen buikklachten hebben gaan ze eerst naar de huisarts om te kijken of er fysiek iets mis is. Op het moment dat de artsen niets kunnen vinden worden patiënten steeds vaker doorgestuurd naar een hypnotherapeut.”

Buikklachten
“Een goede ontwikkeling”, zo zegt hypnotherapeut Jacobs. “Want hypnotherapie, het inzetten van hypnose als middel tegen psychische en lichamelijke klachten, kan helpen om het onderliggende probleem te vinden. Ik begin altijd met drie sessies. Tijdens de eerste sessie gaan we het probleem of de blokkade identificeren. Dat is vaak ‘iets’ wat iemand al heel lang doet. Veel cliënten zeggen dan: ‘ik weet niet zo goed waarom ik hier last van heb. Ik eet niet verkeerd, ik sport en ik leef gezond’ etc. Maar toch hebben ze last.”

Onbewust automatisch programma
Volgens Jacobs komen die buikklachten ergens vandaan. “In eerste instantie heeft pijn altijd een functie. Vaak is er op jongere leeftijd iets gebeurd. Vergelijk het met iemand die bang is voor honden. Die persoon heeft ooit een vervelende ervaring gehad met een hond en iedere keer wanneer er nu een hond langskomt, komen die onrustige gevoelens weer naar boven. Er wordt dan een ‘onbewust automatisch programma’ gestart in je hoofd die deze gevoelens weer opwekken. Alleen is dat natuurlijk niet iedere keer nodig.”

Trauma
Het meest bekend is dat PDS ontstaat na een maag-darminfectie. Maar het kan ook ontstaan na bijvoorbeeld een geestelijk trauma of een operatie. Daarnaast is stress volgens Jacobs ook een grote boosdoener. “Wanneer mensen stress ervaren kan dit buikpijn veroorzaken. Eerst denken mensen bij de eerste paar keer: ‘goh heb ik iets gegeten wat niet goed was’. Vaak is het dan zo dat het onbewuste een signaal geeft van: ‘kom op, doe eens rustiger aan’. Veel mensen negeren dit signaal en kiezen er dan niet voor om rust te nemen, maar gaan door. Uiteindelijk verergerd die buikpijn en gaat deze niet meer weg. Dan hebben ze dus niet naar de signalen van hun lichaam geluisterd.”

Onbewust
Wanneer het duidelijk is waar de klachten door ontstaan, gaat Jacobs tijdens de hypnose sessies aan het werk om dit te doorbreken. “Zo’n 95 procent van wat we op een dag doen, daar zijn we niet bewust van. We zijn dus maar bewust van vijf procent. Wanneer er bijvoorbeeld uitkomt dat een persoon te weinig rust neemt, dan ga ik onderzoeken hoe ik iemand weer bewust meer rust kan laten nemen. Dit doe ik door het onbewuste proces te veranderen.”

Lees ook: Lagom: het geheim tegen een burn-out

Sessie
Bij hypnotherapie hebben mensen vaak een raar beeld. Zo zal de therapeut je geen gekke dingen laten doen, zoals je weleens op televisie ziet. “Bij mij zitten cliënten in een makkelijke stoel. Je bent er bij mijn sessies dus gewoon bij. Het is niet zo dat mensen zich na af niets meer herinneren. Ik ga tijdens de sessies onderzoeken hoe het onderbewuste van de cliënt reageert op mijn bewuste. Je wil dat cliënten andere gedachten over hun klachten krijgen en andere manieren ontwikkelen. Je leert ze bijvoorbeeld dat ze gedachten hebben, maar dat ze niet die gedachten zijn.”

REDUCE PDS
De resultaten zijn goed, ook al werkt het niet altijd (even goed) voor iedereen. Volgens Jacobs zijn veel van zijn cliënten na een paar sessies geheel klachtenvrij. Hypnotherapie is ook onderdeel van het REDUCE PDS programma, dat in steeds meer ziekenhuizen wordt aangeboden. Een patiënt krijgt dan tien mogelijke behandeling waar hij of zij uit kan kiezen, waaronder dus hypnotherapie.

Wil jij meer informatie? Bezoek dan eens https://www.pdsb.nl/reduce
Wil je in contact komen met Jacobs klink dan hier  Of bezoek: www.hypnotherapiejacobs.nl

Lees ook: Waarom mindfulness helpt om minder stress te ervaren

 

Please follow and like us: