Kaapverdië: Hagelwitte stranden en een azuurblauwe zee

Ben jij dit koude en natte weer ook zo zat? Mis jij de zon, zee en het strand? Dan is een vakantie naar een warm land geen overbodige ‘luxe’. Ondanks dat het in grote delen van Zuid-Europa ook wat kouder aan het worden is, zijn er nog genoeg bestemmingen waar het heerlijk warm is.

Zo is Kaapverdië in de winter een fijne vakantiebestemming:

All inclusive 
Een all inclusive vakantie stond niet hoog op ons verlanglijstje. Je wil toch wel wat van een land zien en niet alleen het zwembad en je hotelkamer… Oh en wie staat er nou voor zijn plezier met nog honderd andere Nederlanders in de rij voor het buffet iedere dag? Enfin, na bijna een jaar lang non-stop werken was het wel echt tijd voor een vakantie.

Een vakantie waar je niets hoeft en waar je je alleen maar druk hoeft te maken over waar je gaat luieren (bij het zwembad of aan het strand) en wat je die avond gaat eten. Tijd dus voor een all inclusieve vakantie…

De eilanden
Op ruim zes uur vliegen ligt Kaapverdië, officieel de Republiek Kaapverdië. Het land bestaande uit een eilandengroep (tien eilanden) van vulkanische oorsprong voor de westkust van Afrika in de Noordelijke Atlantische Oceaan. Het ligt zo’n 1.500 kilometer ten zuiden van de Canarische eilanden.

Kitesurfen
Oftewel heel veel zand, strand en lekker weer, ook in de winter. Wij vertrokken richting Sal, het meest toeristische eiland. Dit vanwege de zandstranden, de condities voor surfen, kitesurfen en windsurfen en de vele luxe hotels. Want als je niet te veel wil ondernemen en heerlijk wil genieten van het mooie weer zit je op Sal goed.

Ansichtkaart
Alleen al voor de prachtige stranden is dit eiland de moeite waard. Sal komt zo van een ansichtkaart. De zee is echt zo blauw en de stranden zijn echt zo wit. Ook is het gemiddeld zo’n dertig graden, maar absoluut niet te warm. Het regent er amper (ja, dit is geen grap). Heerlijk vertoeven dus.

 

Het resort
Wij kozen voor RIU Palace Cabo Verde op Sal. Dit resort ligt op loopafstand van het stadje Santa Maria en het hagelwitte strand is je tuin. Je merkt duidelijk dat iedereen daar komt voor zijn of haar rust. De hotelkamer is netjes en van alle luxe voorzien. Het eten is heerlijk. Er is zoveel keus dat je er bijna een half jaar moet zitten om alles geproefd te hebben. Ook kun je reserveren bij goede restaurants op het resort, als je het gigantische buffet even zat bent. In de rij staan was hier niet het geval. Alles gaat daar op een rustig tempo. ‘No stress’.

 

Santa Maria
Dat het resort zo’n 500 kamers heeft is eigenlijk niet te merken. Als je het strand even zat bent, is het heerlijk vertoeven bij de zwembaden en voor drie euro kun je een een taxi nemen richting Santa Maria. Dit kleine stadje heeft een aantal goede restaurants en wil je een souvenir meenemen naar huis dan zit je hier goed. Ook de pier in de stad biedt een prachtig uitzicht.

Aanraders: zo rond 11:00 uur in de morgen komen de vissers terug met hun vangst en op zaterdagavond is er veel live muziek op straat.

Excursie
Wil je toch meer gezien hebben dan je hotelkamer, de zee en het strand? Dan zijn er nog genoeg andere opties. Kies je ervoor om met een excursie mee te gaan van TUI dan scheur je met jeeps over het eiland en kom je langs de highlights van Sal:

Salinas de Pedra Lume
De oude zoutvelden, gelegen in de krater van een oude vulkaan waar je een duik kunt nemen in het water 26 keer zouter dan de oceaan. Zorg dus dat je je zwemkleding draagt. De lokale bevolking zegt: twintig minuten in het meertje en je bent tien jaar jonger. Je huid wordt er in ieder geval erg zacht van en het is bijzonder om te merken dat zwemmen in dit water eigenlijk niet gaat. Dobberen wel.

Blue Eye
Ga rond het middaguur langs het ‘Blue Eye’. Wanneer het zonlicht weerspiegeld wordt in dit water, zorgt het voor een rond blauw ‘oog’ van een extreme schoonheid. Hier is ook een restaurant te vinden waar je heerlijk zit met een geweldig uitzicht.

Palmeira
Het vissersdorp Palmeira is een stuk minder toeristische dan Santa Maria. Hier zie je ook goed hoe de lokale bevolking leeft. Lang niet iedereen daar heeft stromend water of elektriciteit. Zo halen veel inwoners van het stadje water bij waterbronnen. Op zondag leeft het stadje en trekt de lokale bevolking erop uit en gaat dansen. Een goede dag dus om het plaatsje te gaan bezichtigen.

Hoofdstad
Vergeet ook niet de hoofdstad aan te doen van Sal: Espargos. Hier zie je goed dat de inwoners van het eiland gemiddeld niet meer dan 400 euro per maand verdienen. De huisjes zijn simpel en vaak (net als in Palmeira) niet voorzien van water en elektriciteit. De meeste inwoners leven van toerisme. Vaak werken ze op de luxe resorts of in de toeristische stad Santa Maria.

Daarnaast vind je hier een prachtig uitkijkpunt over het eiland.

De vlucht
Wij hebben gevlogen met TUI, dit was verrassend aangenaam. Je hebt genoeg beenruimte en ook het eten (waar je niet extra voor hoeft te betalen) is prima. De crew is enthousiast en de piloten delen graag wat extra informatie, zo werden we bijna ieder uur op de hoogte gebracht waar we vlogen.

Wij geven deze vakantie een 8. Ondanks dat het eiland niet al te groot is, kun je er genoeg doen en zijn wij heerlijk uitgerust. Ook is de prijs gunstig: voor nog geen 900 euro per persoon ben je helemaal klaar.

Meer weten? Check dan TUI.

Lees ook: Hotspot van de week: Brasserie Lodge7 in Vaals

Please follow and like us: