Love Stuff: ‘Waarom is scheiden zo moeilijk?’

“Ik vind het soms zo moeilijk. Het liefst wil ik alles zo snel mogelijk geregeld hebben, maar hij is het nergens mee eens”, zucht Isobel. Mijn zusje is bezig haar scheiding te regelen, maar tot nu toe zit er niet veel schot in de zaak. “Hij wil ons huis hebben, maar dat wil ik ook wel. En ik kan het ook prima betalen. Straks woont hij daar met die nieuwe vriendin. In ons huis! Alleen bij het idee al krijg ik koude rillingen. Waarom is scheiden zo moeilijk…?” Ik zie de tranen in haar ogen. Ondanks dat ik nooit bent gescheiden, weet ik wat voor ellende het is om uit elkaar te gaan. “Dus nu zijn jullie aan het vechten over het huis? Niet over meer?” Vraag ik.

Hij kan met die teef toch ook gewoon een nieuw huis kopen?

“In principe alleen over het huis. We hebben altijd apart gespaard en we verdienen ook vrijwel hetzelfde. Dus op dat vlak zijn we zo van elkaar af. We willen alleen allebei het huis. Hij heeft besloten om verder te gaan met een ander. Hij heeft de scheiding aangevraagd. Ik zou het dus heel netjes vinden als hij mij dan het huis gunt. Hij kan met die teef toch ook gewoon een nieuw huis kopen? Waarom moet hij dan die van ons hebben? Ik verlies straks echt alles!”

Hij zegt dat hij veel mooie herinneringen aan het huis heeft 

Ik heb niet vaak mijn zusje zo kwaad gezien. En eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat hij het haar zo moeilijk zou maken. Ze heeft heel lang gezocht naar dit huis en was zo blij toen het eenmaal af was. “Wat voor argumenten heeft hij dan?” Vraagt Annemarie terwijl ze koffie inschenkt. “Hij zegt dat hij veel mooie herinneringen aan het huis heeft en dat hij nu op een mooie afstand van zijn werk woont. Hij kan ‘lekker op de fiets naar zijn werk’, zoals hij het zelf zegt. Ook gooit hij nu op tafel dat hij in eerste instantie de verbouwing heeft betaald. Terwijl ik inmiddels iedere cent heb terug betaald. Dus dat is geen argument meer.”

Soms is loslaten beter dan vasthouden

“Ondanks dat jullie al bijna driekwart jaar uit elkaar zijn, vechten jullie nog net zo hard als in het begin. Jij zou ook kunnen kiezen voor een nieuwe start. Jullie huis zal best wat overwaarde hebben, dus hij moet je uitkopen voor een mooi bedrag. Ik denk niet dat het goed is dat jullie nog zo blijven vechten. Zo kun je niet verder. Soms is loslaten beter dan vasthouden”, zegt Annemarie terwijl ze Isobel een knuffel geeft. “Dat weet ik wel, maar ook nog afscheid nemen van dat huis… Dat doen zo’n pijn. Die eikel heeft inmiddels alles al”, snikt Isobel.

Hij was zijn ex tegen het lijf gelopen

“Maar genoeg over mij. Heb jij nog wat gehoord van je date van vorige week?” Ik zie dat Annemarie een beetje schrikt. “Ja, hij stuurde inderdaad nog een berichtje na dik een week en jullie raden nooit wat hij stuurde….” Isobel en ik kijken allebei wat verrast. We hadden allebei eigenlijk niet echt verwacht dat Annemarie van deze man nog wat zou horen. “Nu maak je ons wel heel erg nieuwsgierig”, roep ik. “Hij was zijn ex tegen het lijf gelopen en dat volgens hem ‘erg gezellig’ geweest. Hij wist niet zo goed wat hij daarmee aan moest. Dus besloot hij het maar even te laten rusten. Hij vond onze date ook heel gezellig, maar hij wilde mij geen valse hoop geven, dus liet hij maar niets meer van zich horen”, rondt Annemarie af.

Ik ben ‘ingewikkeld’ echt helemaal zat

Er valt even een stilte. “En nu? Hebben jullie nog contact?” Vraag ik. “Nee, ik weet niet wat ik hiermee moet. Dus ik heb besloten om maar niet meer te reageren. Ik ben ‘ingewikkeld’ echt helemaal zat. Waarom kan het nooit eens makkelijk gaan? Altijd maar dat getwijfel. Maar goed, geef mij nog maar zo’n lekker bakkie koffie.”

Volgende keer in Love Stuff: Geeft Isobel het huis aan haar ex? 

Lees hier de eerdere delen van Love Stuff:
Deel 4: Love Stuff: ‘Hij laat ineens niks meer van zich horen’
Deel 3: Love Stuff: Help! Ik heb een date…
Deel 2: Love Stuff: (On)gewenst single
Deel 1: Love Stuff: (N)ooit weer aan de man

Please follow and like us: