‘Vitamine D helpt tegen verkoudheid en griep’

Word jij ook meteen vrolijk als de zon schijnt?  Of vind je het heerlijk om lekker op het strand te liggen? Naast dat de zon een goede invloed heeft op ons humeur, hebben we hem ook nodig. Als de zon op onze huid schijnt, wordt er meteen in de huid vitamine D gemaakt. En dat is weer belangrijk voor onze gezondheid.

Met de donkere wintermaanden die voor de deur staan (lees: een stuk minder zon) rijst natuurlijk de vraag of het nodig is om extra vitamine D te slikken.

Uit steeds meer onderzoeken komt naar voren dat de vitamine nog beter is voor de gezondheid dan eerder gedacht. Het op peil houden van het vitamine D-gehalte is dus nodig.

Behouden van stevige botten en tanden
Zo is Vitamine D volgens het Voedingscentrum nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Ook speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Maar dat is niet alles.

Luchtweginfecties
Vitamine D beschermt volgens het British Medical Journal namelijk tegen luchtweginfecties, waaronder griep en verkoudheid. Het meeste baat hebben mensen die een laag vitamine D-gehalte hebben. Daar zou het risico op een luchtweginfectie halveren door dagelijks of wekelijks het supplement in te nemen. Bij mensen met een hoger niveau van de vitamine daalt het risico op luchtweginfecties met 10 procent.

Eten
We krijgen ook Vitamine D binnen via eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Ook wordt er in Nederland Vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Is het nodig om extra vitamine D te slikken?
Nou snappen wij dat je je afvraagt of het echt nodig is om extra vitamine D te slikken, naast onze voeding en de uren die we buiten zijn op een dag. Volgens het Voedingscentrum hebben vooral jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen er baat bij om extra vitamine D te nemen.

Mocht je twijfelen of je vitamine D-gehalte op peil is ga dan even langs de huisarts. 

Please follow and like us: