Love Stuff: Help! Ik heb een date…

“Ik vind het zo spannend!” Roept Annemarie terwijl ze haar ‘little black dress’ recht trekt. “Dit is gewoon de eerste date in tijden waarin ik een beetje vertrouwen heb”, vertelt ze terwijl ze nog een keer een blik werpt in de spiegel. “Is die rode lippenstift niet wat veel?” Vraagt Annemarie onzeker. “Probeer er nou niet te veel van voor te stellen. Straks valt het weer heel erg tegen. Heeft hij een varken als huisdier of stinkt hij heel erg uit zijn mond”, zeg ik een beetje spottend. Ik zie meteen de teleurstelling op het gezicht van Annemarie. Ze is al een aantal weken aan het appen en Skypen met een zakenman. Ze kent hem via Tinder en ik maar denken dat anno 2017 Tinder alweer op zijn retour zou zijn. Ook al moet ik wel toegeven dat ik ook heel wat heb ‘geswiped’, of hoe zeg je dat…

Voordat je iedere avond liever met hem op de bank zit

“Misschien heb je wel gelijk. Ik verwacht er weer te veel van. Meestal valt het dan ook heel erg tegen. En wat moet ik met een man die altijd weg is?” Knipoogt Annemarie. “Ik kan je uit ervaring vertellen dat dit heel fijn kan zijn. Heb je meer tijd voor je vriendinnen. Zo zien we je nog eens, voordat je iedere avond liever met hem op de bank zit”, lach ik. “Hoe is het eigenlijk met Isobel? Dat ging niet echt goed toen ze John met zijn nieuwe vriendin zag, geloof ik”, vraagt Annemarie. Mijn zusje liep vorige week haar ex-man en zijn nieuwe vriendin tegen het lijf. Ze ging er meteen vandoor en dat leverde weer veel tranen op. “Tja, het was heel erg confronterend. Ze ziet dat hij gelukkig is met iemand anders. En zij is alleen en eenzaam, zoals ze het zelf zegt”, vertel ik.

Knap, goede baan, blauwe ogen, krulletjes…

“Misschien moeten wij ook eens voor haar gaan swipen. Wie weet vinden we wel haar droomman. Die niet vreemdgaat…” Ik moet een beetje lachen. “Laten we dat nog maar even niet doen. Ik denk dat ze nog te verdrietig is. Een relatie die eindigt is toch een rouwproces, dat moet je niet onderschatten. En daarbij dat eisenpakket van haar… Bestaat zo’n man wel? Knap, goede baan, blauwe ogen, krulletjes, nog geen kinderen – maar wel een kinderwens – en zo kan ik nog wel even doorgaan. Heb jij ook zo’n eisenpakket?” Ik zie Annemarie lachen. “Stiekem wel. En deze man komt in de buurt. Knap, aardig, niet te arrogant, slank, heeft een goede baan”, somt Annemarie op.

Bye bye mooi uiterlijk

Ik vraag mij af of zoveel eisen hebben wel goed is. Uiteindelijk zal geen enkele relatie perfect zijn en moeten we toch altijd wat water bij de wijn doen. Als er iemand thuis op je wacht kan je niet iedere dag nog met je vrienden de kroeg in. En iemand zal ook een keer oud worden. Bye bye mooi uiterlijk. Ik vervolg. “Iemand kan bijvoorbeeld niet zo heel knap zijn, maar wel weer heel leuk. Als we alleen maar af zouden gaan op uiterlijk, dan mis je misschien wel je droomman?” Vraag ik. “Haha, dat is waar. Ik mis de tijd wel dat je op school of in de kroeg gewoon iemand tegen het (mooie) lijf liep. Rustig ging ‘daten’, er geen druk was. Je zag het wel. Nu voelt bijna iedere date wat geforceerd. ‘Wij zitten hier omdat we nog steeds vrijgezel zijn en we graag iemand willen ontmoeten’. Terwijl je liefde nog altijd niet kan afdwingen”, zegt Annemarie bijna met woede.“

Liefde kun je niet afdwingen

“Toen ik nog vrijgezel was vroeg ik mij vaak af waarom ik in godsnaam toch weer een date had. Dan is zo’n avond best gezellig, maar vaak weet je dat je nooit meer wat van zo’n man gaat horen. Heel triest eigenlijk.” “Hou op jij! Zo heb ik helemaal geen zin meer in die date. Nu ben ik nog zenuwachtiger dan ik al was”, zegt Annemarie terwijl ze weer in de spiegel kijkt. “Je ziet er echt heel mooi uit. Probeer het los te laten. Zoals je net al zei, liefde kun je niet afdwingen. Een klik is er of niet. Dat merk je al vrij snel, ook al zeggen sommige mensen dat dit soms wat langer kan duren. Waar gaan jullie eigenlijk heen?” Vraag ik. “Naar die Italiaan op de hoek bij dat hotel langs de Maas. Ik heb express geen heel sjiek restaurant gekozen. Ik wil een ongedwongen sfeer. Oh en ik wil het kunnen betalen”, lacht Annemarie. Ze pakt haar tas en werpt een laatste blik in de spiegel in de hal.

Volgende week in Love Stuff: Hoe loopt de date van Annemarie af… Was hij echt zo leuk…?

Lees ook de eerdere Love Stuff columns terug en volg de avonturen van Phileine, Isobel en Annemarie: 
Deel 2: Love Stuff: (On)gewenst single
Deel 1: Love Stuff: (N)ooit weer aan de man

Please follow and like us: