Leren van de dood om voluit in het leven te staan

Veel mensen vinden de dood nou niet bepaald een ‘gezellig’ onderwerp. Het wordt al snel geassocieerd met verdriet. Maar volgens schrijver Frank Ostaseski zou de dood ons juist kunnen leren om voluit in het leven te staan.

Ostaseski heeft als oprichter van het Zen Hospice Project (het eerste boeddhistische verpleeghuis voor terminale patiënten die nergens anders terecht kunnen) inmiddels duizend mensen op hun sterfbed begeleid.

Alles wat hij van hen heeft geleerd over een betekenisvol leven heeft hij samengevat in zijn boek ‘De vijf inzichten’. “De dood wacht ons niet op aan het eind van een lange weg. De dood is altijd bij ons, op elk moment van de dag”, zo zegt Frank in zijn boek. “Ze is een geheime leraar, verborgen in het volle licht, die ons wil helpen te ontdekken wat er in dit leven echt toe doet.”

Lessen 
Maar wat kunnen we dan concreet leren van de dood? Wij hebben de belangrijkste ‘lessen’ uit het boek voor je op een rijtje gezet:

1. Wacht niet
Niets is blijvend. Ergens beseffen we dit wel, maar ergens ook weer niet. Maar in deze boodschap zit volgens Frank wel de waarheid: ‘wacht niet’. Dit is ook een van de vijf inzichten, naast sta overal voor open; ga er volledig voor; vind een plek om te rusten in alle drukte; en moedig je ‘onwetendheid’ aan. “Aanvaarden dat alle dingen onvermijdelijk tot een eind komen moedigt ons aan om niet langer te wachten met beginnen te leven in het moment en daar zeer sterk mee bezig te zijn.”

2. Alles is tijdelijk 
We willen heel graag altijd gelukkig zijn. Vervelende gevoelens gaan de meeste mensen liever uit de weg, maar juist aandacht hebben voor constante verandering kan helpen om het lichaam voor te bereiden op het feit dat het ooit dood zal gaan. Er is volgens Frank nog een directer voordeel, we leren ook meer ontspannen om te gaan met tijdelijkheid. “We kunnen ervaringen koesteren en kunnen diepe gevoelens hebben zonder dat we ons krampachtig ergens aan vastklampen. We zijn vrij om van het leven te genieten, om de textuur van elk voorbijgaand moment aan te raken, of dat moment er nu een van vreugde of verdriet is. Als we diep vanbinnen begrijpen dat tijdelijkheid bij het leven hoort, leren we om verandering beter te verdragen.”

3. Rust
Mensen denken vaak dat ze rust moeten zoeken, bijvoorbeeld tijdens een bad aan het einde van de dag of het moment dat we met pensioen kunnen. Volgens Frank zit rust juist in onszelf. Het is mogelijk om een plek van rust te kunnen vinden in onszelf zonder dat we de omstandigheden van ons leven hoeven te veranderen. “Deze plek van rust is altijd beschikbaar. We moeten er alleen naartoe gaan. We ervaren deze plek als we, zonder ons te laten afleiden, onze volledige aandacht richten op dit moment, op de activiteit.”

Please follow and like us: