Lagom: het geheim tegen een burn-out

Uit onderzoek is gebleken dat mensen steeds vaker thuis komen te zitten met een burn-out. In 2016 viel ruim 40 procent van alle meldingen van ziekte in Nederland in de categorie ‘psychische beroepsziekte’. En het aantal blijft toenemen. Maar hoe komt het nou dat in andere landen, zoals Zweden, mensen veel minder vaak een burn-out hebben?

Vorig jaar maakte we al in grote mate kennis met Hygge (dit staat onder andere voor een gezellige tijd samen hebben) de Deense gelukkige manier van leven. Maar nu krijgt ook de levensfilosofie lagom van de Zweden meer aandacht.

Met deze zes lagom-tips zou je zo eens een burn-out kunnen voorkomen:

1. Balans tussen werken en privé 

De levensfilosofie lagom wordt vaak op het eerste gezicht gedefinieerd als ‘precies de juiste hoeveelheid’ en ‘alles met mate’. De Zweden hanteren lagom om een balans te vinden tussen werk en privé. Iets wat veel mensen die te maken kregen met een burn-out moeilijk konden scheiden. De Zweden vinden namelijk dat ze niet één moeten zijn met hun job. Zo hebben ze in Zweden wettelijk 25 vakantiedagen die ze moeten opnemen en is daar 6 uur per dag werken helemaal niet gek. Hierdoor zouden ze minder vatbaar zijn voor een burn-out. Dus vraag jezelf bij bijvoorbeeld overwerken af of het nu echt noodzakelijk is.

2. Precies genoeg

Inmiddels zijn er al verschillende boeken verschenen die gaan over lagom. In het boek van Lola A. Åkerström, die Lagom toepast in haar dagelijkse leven, legt zij op een simpele manier deze levenswijze uit. Het komt eigenlijk neer op ‘niet te veel, niet te weinig, precies genoeg’. En je zou het kunnen indelen in drie lagom-inzichten die je helpen om balans aan te brengen in je dagelijks leven. Precies genoeg, geen praatjes en zen-tempo.

3. ‘Iedereen smeedt zijn of haar eigen geluk’ 

‘Iedereen smeedt zijn of haar eigen geluk’ is een Zweeds gezegde. Als het aankomt op onze emoties moeten we meer kijken naar wat we nodig hebben. Daar zouden we ons niet voor moeten schamen. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld de behoefte om carrière te maken. Het hoeft niet altijd meer te zijn. Zijn wij Nederlanders niet ook gek op Scandinavische merken? De labels uit het hoge noorden staan bekend om hun minimalistische stijl en casual look en feel. Beter een kledingstuk van goede kwaliteit dan je suf shoppen bij de goedkopere kledingwinkels.

4. Geen praatjes

Misschien is de ultieme les wel om meer te luisteren en minder te spreken. We zien vaak veel mogelijkheden over het hoofd als we gesprekken te veel bepalen en veel ruimte innemen. Op deze manier zouden we meer respect voor elkaar krijgen. Ook zouden we dan van een mentaliteit van schaarste overgaan naar een ruimte waar er genoeg is voor iedereen.

5. Zen-tempo 

Waarom altijd haasten? Er is niets mis met een langzamer tempo. In Limburg en Noord-Brabant doen we dit al door bijvoorbeeld op zondagmiddag uitgebreid te lunchen met onze vrienden en familie. En nee dit doen we niet in onze joggingbroek. Dit doen we in een mooie jurk of een prachtig pak. Het is een soort van respect naar je gezelschap toe om er goed uit te zien. Maar het is ook erg fijn om de tijd te nemen voor de mensen die je liefhebt.

6. Vorm van geluk 

Maar het zen-tempo is meer. Wat betekent een goed leven voor jou? Doe je bijvoorbeeld regelmatig aan lichaamsbeweging? Neem je voldoende tijd voor jezelf? Dagelijkse gewoonten zijn ook een vorm van geluk. Het gaat dan niet om hoe lang je het doet, maar om consequent te zijn. De sleutel om een balans te bereiken is consistentie in je leven en in je leven aanhouden.

 

Please follow and like us: