Waarom je vaker zou moeten zwemmen

Waarom gaan hardlopen of een bezoek brengen aan de sportschool als je ook kan gaan zwemmen…? Je hoort steeds vaker dat zwemmen heel gezond is en dat mensen een paar keer per week richting het zwembad gaan.

Ondanks dat hardlopen bijvoorbeeld minder tijd kost – als je gaat zwemmen moet je toch naar het zwembad, je omkleden, douchen en weer aankleden (de meeste mensen hebben geen zwembad in hun huis) – is het wel de moeite waard.

Volgens Leonie Backus van Gezondheidscoach Leudal is zwemmen een duursport waarmee je niet alleen je conditie verbetert, maar het is volgens de Gezondheidscoach goed voor je hele lichaam. “Het is niet belastend voor je spieren en gewrichten.” Aan Life Stuff Magazine legt Leonie uit waarom zwemmen altijd een heel goed idee is!

Hart en longen
“Het is een cardiotraining, dus goed voor je hart en longen. Maar eigenlijk is het ook gewoon goed voor de spieren in je hele lichaam: je versterkt er zowel je armen, je benen als je romp mee. In het water ervaar je ook een gevoel van gewichtloosheid. Dit maakt dat zwemmen zorgt voor een geringe belasting van je gewrichten (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen). Daardoor is het ook heel geschikt voor bijvoorbeeld zwangeren, ouderen of mensen die moeten herstellen van een blessure”, legt Leonie uit.

Afvallen
Een ander mooi meegenomen aspect is dat wanneer je wil afvallen, zwemmen ook heel geschikt is. “Omdat je er veel calorieën mee verbrandt. Behalve (baantjes) zwemmen kun je ook eens denken aan aquajoggen, aquabike of aquafitness.”

Lees ook: Genoeg bewegen en gezond hoeft niet moeilijk te zijn

Hardlopen maar vergeten?
Dit klinkt natuurlijk allemaal heel goed en wij vragen ons dan ook hardop af: ‘Moet je dan voortaan het hardlopen maar vergeten?’ “Ook hardlopen is goed. Het is belangrijk dat mensen een sport kiezen die bij hun doel past. Gaat het om conditie verbeteren, afvallen, sterke spieren krijgen? Voor de een is duursport meer geschikt, voor de ander krachtsport of juist een combinatie. Feit is wel dat je met zwemmen je gewrichten minder belast dan bijvoorbeeld hardlopen en dat je dus minder kans hebt op blessures”, vertelt Leonie.

Meer lezen over gezondheid? Ga dan snel naar onze ‘Health’ rubriek

Please follow and like us: